czwartek, 29 grudnia 2016

PROSTE WEGAŃSKIE GOŁĄBKI



Wielkimi krokami zbliża się Sylwester, a co za tym idzie nowe kulinarne wyzwanie.
Zastanawiałam się co by tu smacznego przyrządzić aby danie było proste, smaczne i ładnie prezentowało się na stole.
Myślę że na tę okazję idealnie sprawdzą się proste gołąbki z dzikiego ryżu z dodatkiem czerwonej soczewicy.
Samo przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku i zaangażowania, wystarczy w rondlu podsmażyć cebulę, dodać namoczony ryż, soczewicę i ugotować.
Następnie małe porcje ryżu zawinąć w listki wcześniej zblanszowanego jarmużu i upiec w piekarniku.
Gołąbki smakują najlepiej tuż po upieczeniu, choć część moich domowników twierdzi, że dopiero następnego dnia nabierają właściwego smaku.


Składniki:

1 szklanka dzikiego ryżu
1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy
1 cebula
10  liści jarmużu
1 płaska łyżka soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy




Ponadto:

2 łyki oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli

Wszystkie dodatkowe składniki umieścić w wysokim pojemniku i zmiksować za pomocą blendera.

Przygotowanie gołąbków:

Ryż i soczewicę wsypać do miski i zalać zimna wodą (4 szklanki) odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Liście jarmużu umyć, usunąć twarde włókna, a następnie wrzucić na 1,5 minuty do osolonego wrzątku.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor.
Wlać namoczony wcześniej ryż i soczewicę, posolić, wymieszać z cebulą i zagotować.
Następnie pod przykryciem na minimalnym ogniu gotować do miękkości ok. 1 h. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Przestudzony ryż nakładać niewielkim porcjami na listki jarmużu, zawinąć podobnie jak tradycyjne gołąbki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch gołąbków posmarować wcześniej przygotowaną oliwą z przyprawami, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180 C i piec przez 25 minut.

Farsz można również upiec w formie krokietów, bez zawijania w liście jarmużu. W takim przypadku, należ do masy dodać czubatą łyżkę dowolnej mąki i dokładnie wymieszać.


4 komentarze:

  1. Wspaniałe, nie tylko na Sylwestra :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienicie się prezentują!:) ..i mam wrażenie, że są przesiąknięte słonecznym natchnieniem:) Pozdrawiam cieplutko prosto z serca :) <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł! Czas zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam zamiar zrobić kiedyś takie z jarmużem, ale jakoś się nie zabrałam :( Nadzienie z soczewicą musi być pyszne, bardzo ją lubię dodawać do potraw :)

    OdpowiedzUsuń