Już dawno nie było u
mnie burgerów, a to jedna z moich ulubionych potraw.
Dzisiejszą propozycję
polecam szczególnie. To przepis na wyjątkowo smaczne jaglane burgery z dużą ilością świeżego jarmużu i imbiru, który w połączeniu
z tofu, tworzy pyszne, idealne na te porę roku rozgrzewające i sycące danie.
Zapraszam!
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
150 g tofu
100 g świeżego jarmużu
kawałek świeżego imbiru
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta gałki
muszkatołowej
3 łyżki mąki z
ciecierzycy
1 łyżeczka oregano
świeżego lub suszonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
mąka z ciecierzycy lub
bułka tarta
(Zalecam użycie mąki
gdyż podczas smażenia ogranicza wchłanianie tłuszczu. Bułkę
można zastosować w wersji pieczonej w piekarniku.)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać
pod bieżącą wodą.
Zalać dwoma szklankami
wody lub bulionem warzywnym, posolić i ugotować do miękkości.
Cebulę, czosnek i imbir
obrać, drobno posiekać a imbir zetrzeć na tarce.
Jarmuż umyć, usunąć
twarde łodygi, wrzucić na osolony wrzątek, zblanszować, a
następnie drobno pokroić.
Tofu zetrzeć na tarce o
grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać dwie
łyżki oliwy, wsypać cebulę, czosnek, imbir, gałkę muszkatołową
oraz oregano i zeszklić.
Ugotowaną, przestudzoną
kaszę przełożyć do miski, dodać zeszkloną cebulę, czosnek i
pozostałe składniki (oprócz mąki).
Mąkę rozrobić w 1/2
szklanki wody lub bulionu i wówczas połączyć z pozostałymi
składnikami. Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie
wyrobić, a następnie odstawić na 10 minut.
Z gotowej masy formować
średniej wielkości burgery, obtaczać w mące lub bułce, a
następnie smażyć z dwóch na złoty kolor lub piec w piekarniku
w temperaturze 180 C przez 35 minut.
Bardzo ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam takiego przepisu z tofu.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Jarmuż to nie moje smaki, ale może tu się przełamię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! :)
OdpowiedzUsuń