Kruche, delikatne i bardzo
smaczne! Samo przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy połączyć
mąkę, olej kokosowy,
rozdrobione w niewielkiej ilości mleka roślinnego drożdże i
starannie wyrobić.
Gotową masę należy
umieścić w lodówce na co najmniej godzinę.
Czynność ta jest
niezbędna, ponieważ dzięki temu
rogaliki po upieczeniu na długo zachowują świeżość, są
chrupiące i delikatne przez kilka kolejnych dni.
Można je także
przygotować w wersji na słono, i zamiast marmolady do środka
zawinąć smażone grzyby, paprykę lub odpowiednio przyprawioną
soczewicę.
W tym przypadku
przygotowując ciasto należy pominąć dodatek cukru, uwzględnić
jedynie niewielką jego ilość przy rozrabianiu drożdży.
Składniki:
100 g oleju kokosowego
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
roślinnego
12 g drożdży instant
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
marmolada na nadzienie
Przygotowanie:
Do kubka z ciepłym
mlekiem wsypać drożdże, dodać szczyptę cukru, dokładnie
połączyć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę
dodać cukier, puder szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, wlać
wyrośnięte drożdże, olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić
aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodziło od ręki.
Uformować kulę, owinąć
w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1,5-2
godziny.
Następnie schłodzone
ciasto podzielić na trzy części,
rozwałkować cieniutko w formie koła.
Każdy placek pokroić na
osiem trójkątów tak jak kroimy pizzę, na każdy kawałek
nałożyć niewielką ilość marmolady.
Zawijać
od szerszego końca tak jak tradycyjne rogaliki.
Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić w piekarniku i piec
przez 15 minut.
Gotowe, lekko przestudzone
posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
mmm... od dawna za mną chodzą takie rogaliki:)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne! Ja pewnie zrobiłabym z mąką pełnoziarnistą, ale przepis świetny i na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę zastąpić mąkę pszenną orkiszową?
OdpowiedzUsuń