piątek, 9 grudnia 2016

WEGAŃSKIE ROGALIKI Z MARMOLADĄ



Kruche, delikatne i bardzo smaczne! Samo przygotowanie jest bardzo proste - wystarczy połączyć
mąkę, olej kokosowy, rozdrobione w niewielkiej ilości mleka roślinnego drożdże i starannie wyrobić.
Gotową masę należy umieścić w lodówce na co najmniej godzinę.
Czynność ta jest niezbędna, ponieważ dzięki temu rogaliki po upieczeniu na długo zachowują świeżość, są chrupiące i delikatne przez kilka kolejnych dni.
Można je także przygotować w wersji na słono, i zamiast marmolady do środka zawinąć smażone grzyby, paprykę lub odpowiednio przyprawioną soczewicę.
W tym przypadku przygotowując ciasto należy pominąć dodatek cukru, uwzględnić jedynie niewielką jego ilość przy rozrabianiu drożdży.


Składniki:

100 g oleju kokosowego
250 g mąki pszennej
1/2 szklanki mleka roślinnego
12 g drożdży instant
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
marmolada na nadzienie


Przygotowanie:

Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać drożdże, dodać szczyptę cukru, dokładnie połączyć, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę dodać cukier, puder szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, wlać wyrośnięte drożdże, olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodziło od ręki.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1,5-2 godziny.
Następnie schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować cieniutko w formie koła.
Każdy placek pokroić na osiem trójkątów tak jak kroimy pizzę, na każdy kawałek nałożyć niewielką ilość marmolady.
Zawijać od szerszego końca tak jak tradycyjne rogaliki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić w piekarniku i piec przez 15 minut.
Gotowe, lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. mmm... od dawna za mną chodzą takie rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjne! Ja pewnie zrobiłabym z mąką pełnoziarnistą, ale przepis świetny i na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę zastąpić mąkę pszenną orkiszową?

    OdpowiedzUsuń