piątek, 19 września 2014

STIR - FRY Z TOFU, FIGAMI I RUKOLĄ




 Pyszne i szybkie danie z patelni , doskonałe na drugie śniadanie lub kolację. W tym wypadku dowolność produktów i kombinacji jest nieograniczona. Korzystając z sezonu na  ulubione figi postanowiłam dodać je do dzisiejszego stir-fry. Zapraszam!





Składniki:

100 g sera tofu
2 świeże figi
2 ząbki czosnku
garść rukoli
1 łyżka orzechów  włoskich lub nerkowców
1 łyżeczka orzeszków piniowych
2 łyżki oleju




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy pokrojony czosnek i orzechy, podsmażamy, dodajemy pokrojone lub pokruszone tofu i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone  figi. Na sam koniec dorzucamy garść rukoli (nie smażymy!), delikatnie łączymy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Smacznego!

1 komentarz: