Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wyśmienity deser z nasion chia połączonych z karobem i smakowitą owocową frużeliną. Deser jest bardzo odżywczy a zarazem niskokaloryczny wiec może sobie na takie szaleństwo pozwolić nawet osoba dbająca o linię. Deser wygląda bardzo apetycznie: nasiona chia zmiksowane z karobem i gorzką czekoladą nabierają pięknego koloru a konsystencja jest gładka i lśniąca. Wierzch puddingu pokrywa owocowa, intensywnie pachnąca frużelina. Deser z powodzeniem można zaserwować na specjalną okazję, gdyż prezentuje się naprawdę imponująco.
Składniki:
1,5 szklanki mleka roślinnego
6 łyżki nasion chia
30 g gorzkiej czekolady
4 łyżki karobu
Frużelina:
200 g ulubionych owoców ( w tym przypadku mango i brzoskwinia )
sok z jednej cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie deseru:
Nasiona zalewamy mlekiem i odstawiamy (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Napęczniałe nasiona przelewamy do blendera, dodajemy karob, rozpuszczoną gorzką czekoladę i wszystko razem miksujemy. Do miseczek lub szklanek przelewamy powstały w ten sposób pudding, na wierzch polewamy odrobiną frużeliny (której sposób przygotowania znajdziecie poniżej) i dekorujemy owocami.
Przygotowanie frużeliny:
Owoce płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy mieszając aż cukier się rozpuści(owoce można zmiksować). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach wody i wlewamy do garnka. Zagotowujemy.
Nigdy nie jadłam figi. Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńFigi są pyszne ! Najlepsze te dobrze dojrzałe słodkie jak miód :)
Usuńrewelacja! od razu bym spałaszowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :)
UsuńGdzie stacjonarnie można kupić nasiona chia? Można zastąpić siemieniem lnianym?
OdpowiedzUsuńKupuję w sklepie z eko produktami. Oczywiście że można zastąpić siemieniem ale to jednak nie jest to samo, niebawem dodam na bloga bardzo smaczny deser właśnie z nasion lnu :) Pozdrawiam !
Usuń