sobota, 13 września 2014

PUDDING Z NASION LNU




Nasiona lnu, niepozorne z wyglądu i niezwykle przyjemne w dotyku, są wyjątkowym, choć niedocenianym dobrodziejstwem natury. Regularnie spożywane zagwarantują nam piękną cerę, lśniące włosy i silne paznokcie. Poza tym wspomagają regulację poziomu cholesterolu, działają przeczyszczająco, odchudzająco. Olej z nasion lnu jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 i witaminy E. To tylko niektóre z szerokiej gamy właściwości prozdrowotnych siemienia lnianego. Dlatego też dzisiaj chcę Wam zaprezentować mój autorski przepis na pyszny i zdrowy pudding z tych nasion. Deser w smaku jest bardzo ciekawy, wyczuwalne kawałeczki nasion w połączeniu  z prażonymi migdałami, karobem i kakao dostarczają nam cudownych doznań - to po prostu uczta dla podniebienia. W mojej opinii deser jest naprawdę wykwintny i oryginalny w smaku. Polecam!




Składniki:

0,5 szklanki mleka roślinnego
1 czubata łyżka siemienia lnianego
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka soku z cytryny




Do dekoracji:

0,5 szklanki prażonych, tłuczonych migdałów
0,5 łyżeczki karobu
0,5 łyżeczki kakao





Sposób przygotowania:

Nasiona moczymy w mleku, najlepiej całą noc. Gotowe przelewamy do blendera, dodajemy obrane i pokrojone mango, słód, sok z cytryny i wszystko razem dokładnie miksujemy. Gładki lśniący pudding przelewamy do szklanek, posypujemy grubo mielonymi migdałami a  wierzch dekorujemy  mieszanką karobu i kakao. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny aby smaki się przegryzły. Smacznego!

2 komentarze:

  1. len jest bardzo wartościowy, a jak widać na Twoich zdjęciach można z niego wyczarować pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak deser z jakiejś restauracji! Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń