sobota, 29 kwietnia 2017

WEGAŃSKIE TAPAS Z FALAFELEM O SMAKU CHORIZO



Miłośników kuchni hiszpańskiej nie muszę chyba specjalnie zachęcać do tej przekąski.
Słynne mini kanapeczki swym apetycznym wyglądem i fikuśnym kształtem skuszą chyba każdego.
Te najbardziej popularne są z dodatkiem szynki serrano, kiełbasy chorizo, anchias lub tortilli, nie może zabraknąć również dekoracyjnych dodatków takich jak oliwki, papryczki gindillias, marynowany czosnek...
Wymieniłam tutaj w skrócie tylko niewielką część, bo różnorodność jest naprawdę imponująca.
Na szczęście w ostatnim czasie, wraz z rosnącą liczbą wegetarian i wegan, nastąpiły duże zmiany i coraz częściej można spotkać w karcie wegańskie odpowiedniki tradycyjnych tapas.
Już niebawem majówka i choć pogoda nie zachęca do pikników i grillowania, pomyślałam, że warto mieć w zanadrzu przepis na smaczną przekąskę; przecież ten pogodowy impas nie może ciągnąć się w nieskończoność i w końcu na pewno wyjrzy słonko! :)
Dzisiejsza propozycja to przepis na bardzo proste wegańskie tapas w formie mini burgerów z dodatkiem fantastycznego  falafela intensywnie pachnącego papryką, oregano i czosnkiem, podanym w mini bułce domowego wypieku, na które przepis znajdziecie tutaj.
Zapraszam!


Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
3/4 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki mąki z czerwonej soczewicy
1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
1 płaska łyżka papryki
1 płaska łyżka oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
3/4 szklanki bulionu lub wody
1 łyżeczka sody
sól do smaku


Przygotowanie:

Ciecierzycę przesypać do większej miski, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc.
Czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek delikatnie podsmażyć, następnie wsypać paprykę, wymieszać i jeszcze chwile pozostawić na ogniu na ok. 1 minutę ciągle mieszając.
Do kielicha blendera wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać podsmażoną paprykę z czosnkiem, oregano, kumin, ocet jabłkowy, mąkę z soczewicy, sodę, bulion lub wodę, doprawić solą, całość dokładnie zblendować i odstawić na 30 min.
Następnie formować falafele wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć.
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor lub upiec w piekarniku w temperaturze
180 C przez 35 min.


2 komentarze:

  1. A już myślałam, że chociaż u Ciebie jest ładna pogoda... w każdym razie taką pyszną przekąską chętnie się poczęstuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na tę porę roku rzeczywiście było chłodno! Na szczęście pogoda się ustabilizowała i jest już pięknie!:) Miłego dnia! <3

      Usuń