wtorek, 21 lutego 2017

WEGAŃSKIE FARTONS - SŁODKIE DROŻDŻOWE PALUCHY


Tłusty czwartek


Góra pączków, za tą górą
tłuste placki z konfiturą,
za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty
.
Przez dzień cały się zajada,
a wieczorem maskarada:
Janek włożył ojca spodnie,
choć mu bardzo niewygodnie,
Zosia – suknię babci Marty
I kapelusz jej podarty,
Franek sadzy wziął z komina,
Bo udawać chce Murzyna.

W tłusty czwartek się swawoli,
później czasem brzuszek boli.

                                                                                                      Władysław Broniewski



W tym roku oprócz tradycyjnych pączków i faworków na tłusty czwartek postanowiłam przygotować przysmak kuchni hiszpańskiej, typowe dla prowincji Walencja paluchy fartons.  
W smaku podobne do pączków (szczególnie te lukrowane), jednak o wiele  łatwiejsze w przygotowaniu, zdecydowanie lżejsze i mniej kaloryczne.
Hiszpanie zajadają się nimi o każdej porze dnia, obowiązkowo popijając przy tym tradycyjną  horchatę.
Walencjańskie fartons równie dobrze smakują  podane z gorącą czekoladą lub aromatyczną herbatą.
Zapraszam!




Składniki:


600 g mąki orkiszowej
80 g cukru pudru
150 ml wody
100 ml oleju słonecznikowego
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka soli




Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić.
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier, rozpuszczone drożdże, olej, sól i sok z cytryny.
Zagniatać ciasto aż będzie błyszczące i będzie odchodziło od reki.
Następnie uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Lekko wyrośnięte ciasto podzielić na porcje po około 50 g, a następnie rozwałkować je na kształt prostokątów o długości 15 cm i szerokości 5 cm
Następnie zwinąć w rulon, zaczynając od szerokiego brzegu.
Gotowe rulony ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Wrośnięte umieścić w nagrzanym do 200 C piekarniku i piec 20 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.




2 komentarze:

  1. Ależ one muszą być genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluchy zdecydowanie do wypróbowania, z mąką orkiszową świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń