Owoce kumkwatu zdobywają coraz
większe zainteresowanie i coraz szersze kręgi fanów.
Ten cudowny malutki owoc
pokrywa aż 70 % dziennego zapotrzebowanie na witaminę C.
Zawierają flawonoidy i antyoksydanty, bogate w magnez, potas oraz witaminę
A i B.
Zjadane razem z delikatną
i aromatyczną skórką (która posiada
właściwości bakteriobójcze) uodparnia i
skutecznie pomaga zwalczać infekcje.
Poza tym
owoce kumkwatu są niskokaloryczne, dlatego też doskonale
nadają się jako przekąska dla osób dbających o linię.
Zaledwie kilka sztuk
potrafi skutecznie zaspokoić głód.
Na marginesie dodam, że
takie drzewko owocowe można hodować w warunkach domowych. Wówczas
mamy bezpośredni dostęp do świeżych owoców i zarazem oryginalny
element dekoracyjny w naszym mieszkaniu.
Składniki
200 g owoców kumkwat (ok.
15-20 szt.)
150 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka amaretto
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na
kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Dodać łyżkę amaretto i
połączyć.
Owoce umyć i osuszyć.
Następnie nabić na patyczek lub wykałaczkę i zanurzyć w
czekoladzie.
Odstawić do całkowitego
zastygnięcia.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz