niedziela, 22 kwietnia 2018

KUMKWATOWE RAW PRALINY



Owoce kumkwatu zdobywają coraz większe zainteresowanie i coraz szersze kręgi fanów.
Ten cudowny malutki owoc pokrywa aż 70 % dziennego zapotrzebowanie na witaminę C.
 Zawierają flawonoidy i antyoksydanty,  bogate w magnez, potas oraz witaminę A i B.
Zjadane razem z delikatną i aromatyczną skórką (która posiada właściwości bakteriobójcze) uodparnia i skutecznie pomaga zwalczać infekcje.
Poza tym owoce kumkwatu są niskokaloryczne, dlatego też doskonale nadają się jako przekąska dla osób dbających o linię.
Zaledwie kilka sztuk potrafi skutecznie zaspokoić głód.
Na marginesie dodam, że takie drzewko owocowe można hodować w warunkach domowych. Wówczas mamy bezpośredni dostęp do świeżych owoców i zarazem oryginalny element dekoracyjny w naszym mieszkaniu.


Składniki

200 g owoców kumkwat (ok. 15-20 szt.)
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka amaretto


Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Dodać łyżkę amaretto i połączyć.
Owoce umyć i osuszyć. Następnie nabić na patyczek lub wykałaczkę i zanurzyć w czekoladzie.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz