Dzisiaj chciałabym
podzielić się z Wami przepisem na oryginalny, smaczny i prosty w
przygotowaniu tort z owocami leśnymi i orzechami nerkowca.
Co prawda mamy dopiero
wiosnę i do prawdziwego letniego sezonu na jagody i maliny brakuje
jeszcze trochę czasu, więc do tej pory proponuję wykorzystać
zapasy w postaci mrożonek lub słoików, które do tego celu nadają
się idealnie.
Tort składa się głównie
z orzechów nerkowca i mleka kokosowego.
Owoce leśne są dodatkiem
lekko orzeźwiającym, aromatyzującym i nadającym kolor
poszczególnym warstwom.
Tort posiada ciekawą,
aksamitną i gładka konsystencję.
Smakuje wybornie!
Zapraszam!
Składniki:
Na masę:
250 g orzechów nerkowca
2 puszki mleka kokosowego
3/4 szklanki jagód
mrożonych lub ze słoika
3/4 szklanki malin
mrożonych lub ze sloika
1 szklanka daktyli
2 galaretki (najlepiej o
smaku dodanych owoców czyli malinowa i jagodowa z dodatkiem agaru)
Na spód:
150 g ciastek
pełnoziarnistych
1 łyżka oleju kokosowego
Ciastka zmielić lub
zetrzeć na tarce, dodać olej kokosowy i połączyć.
Gotową masą wyłożyć
dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Do dekoracji:
3/4 szklanki owoców leśnych
1 galaretka owocowa
Galaretkę przygotować
według instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie:
Orzechy i daktyle zalać
wodą i pozostawić najlepiej na całą noc.
Następnie odsączone
przełożyć do kielicha blendera, dodać mleko kokosowe (tylko
gęstą część) i dokładnie zmiksować.
W międzyczasie
przygotować galaretki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotową masę orzechową
podzielić na dwie części.
Do jednej dodać rozmrożone i odsączone
jagody a do drugiej maliny i ponownie za pomocą blendera zmiksować.
Na koniec dodać do masy
po jednej tężejącej galaretce i delikatnie za pomocą łyżki
połączyć.
Na wcześniej przygotowany
spód wylać jedną część masy, wstawić na 5 minut do zamrażarki.
Następnie wylać drugą część i foremkę
umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
Gotowy tort udekorować owocami leśnymi i zalać galaretką.
Całość umieścić
ponownie w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz