poniedziałek, 30 kwietnia 2018

GRILLOWANE KARCZOCHY




Przed nami majówka i pierwsze wiosenne grillowanie.
Zamiast gotowania w domu przeniesiemy się do ogrodów i na działki aby tam w gronie najbliższych przygotować wiosenne posiłki i spędzać razem jak najwięcej wolnego czasu, korzystając przy tym z   uroków wiosny.
Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na smaczne i sycące grillowane karczochy,
które poza swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi posiadają również właściwości wspomagające pracę układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne.
Są niskokaloryczne - w 100 g zawierają 47 kcal.
Biorąc pod uwagę właściwości karczochów i to, że akurat trwa sezon na nie, zachęcam aby włączyć je do naszego wiosennego menu.
Na pewno będą ciekawym, smacznym, a przede wszystkim zdrowym urozmaiceniem na naszym stole.


Składniki:

10 szt. karczochów
oliwa z oliwek
sól
1 cytryna
oregano

Przygotowanie:

Karczochy umyć, obciąć łodygi, pierwszą warstwę listków i górną część (ok. 1,5 cm).
Posolić, polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny i posypać oregano.
Ułożyć na ruszcie i piec 15-20 min. z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz