piątek, 30 marca 2018

WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY




Za kilka dni świeta! W tym roku oprócz tradycyjnych i wypróbowanych potraw na moim stole zagości mazurek w nowej odsłonie czyli na słono, na półkruchym spodzie z dodatkiem buraczków i chrzanu.
Mazurka w takiej formie możemy podać z sałatkami, na ciepło lub na zimno.
Z pewnoscia bedzie smacznym i ciekawym urozmaiceniem na świątecznym stole.
Zapraszam!


Składniki:

kruche ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 kostki margaryny roślinnej wegańskiej
4-5 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:

2 ugotowane buraki
1 cebula
liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka mąki z ciecierzycy lub zwykłej
1 łyżka chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Ponadto:

cienkie kiełbaski wegańskie (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Z powyższych składników zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 1 h.
Po upływie godziny ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim dno i boki foremki na wysokość 1,5 cm (użyłam foremki o wymiarach 20 x 35cm).
Foremkę umieścić w nagrzanym do 180 C piekarniku i piec 15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Buraczki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, listek laurowy, buraczki całość podsmażyć.
 Na końcu dodać chrzan, majeranek, sok z cytryny, dokładnie połączyć.
Łyżkę mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody i zalać usmażone buraczki.
Gotową masę  wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć dowolną dekoracje lub wegańskie  kiełbaski i całość ponownie umieścić w piekarniku.
Piec 30 minut w temperaturze 180 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz