poniedziałek, 5 marca 2018

BEZGLUTENOWY CHLEB BANANOWY



Smaczny, pożywny, lekko wilgotny i delikatnie słodzony daktylami chlebek.
Doskonały na ciepło tuż po upieczeniu jak również na zimno.
Nie kruszy się podczas krojenia z czym zazwyczaj mamy problem w przypadku wypieków bezglutenowych.
Idealny na śniadanie do porannej kawy.
Bananowy chlebek mojego przepisu, jest prosty w przygotowaniu i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani polepszaczy.
Długo zachowuje świeży smak i aromat.
Proponuję wypróbować kromkę takiego chlebka posmarowanego słodkim jaglanym hummusem, na który przepis znajdziecie tutaj.
Zapraszam!!!


Składniki

proporcje na foremkę keksówkę o długości 20 cm

1 szklanka mąki gryczanej
2 dojrzałe banany +1 do dekoracji
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki suszonych daktyli
1 szklanka mleka roślinnego letniego
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta cynamonu i soli


Przygotowanie:

Drożdże i daktyle bez pestek zalać letnim mlekiem i odstawić na 10 minut.
W tym czasie przesiać mąkę, obrać banany i umieścić je w kielichu blendera.
Zalać mlekiem z daktylami i drożdżami dodać olej, mąkę i pozostałe składniki.
Całość dokładnie zmiksować.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Foremkę umieścić w piekarniku i piec przez 35 minut w temperaturze 180C.

1 komentarz:

  1. Wyglada idealnie :) Kocham chlebki bananowe!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń