Smaczny, pożywny, lekko
wilgotny i delikatnie słodzony daktylami chlebek.
Doskonały na ciepło tuż
po upieczeniu jak również na zimno.
Nie kruszy się podczas
krojenia z czym zazwyczaj mamy problem w przypadku wypieków
bezglutenowych.
Idealny na śniadanie do
porannej kawy.
Bananowy chlebek mojego
przepisu, jest prosty w przygotowaniu i nie zawiera żadnych
sztucznych dodatków ani polepszaczy.
Długo zachowuje świeży
smak i aromat.
Proponuję wypróbować
kromkę takiego chlebka posmarowanego słodkim jaglanym hummusem,
na który przepis znajdziecie tutaj.
Zapraszam!!!
Składniki
proporcje na foremkę
keksówkę o długości 20 cm
1 szklanka mąki gryczanej
2 dojrzałe banany +1 do
dekoracji
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki suszonych
daktyli
1 szklanka mleka
roślinnego letniego
1 łyżeczka drożdży
instant
szczypta cynamonu i soli
Przygotowanie:
Drożdże i daktyle bez
pestek zalać letnim mlekiem i odstawić na 10 minut.
W tym czasie przesiać
mąkę, obrać banany i umieścić je w kielichu blendera.
Zalać mlekiem z daktylami
i drożdżami dodać olej, mąkę i pozostałe składniki.
Całość dokładnie
zmiksować.
Foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia i wylać ciasto, odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na około 10 minut.
Foremkę umieścić w
piekarniku i piec przez 35 minut w temperaturze 180C.
Wyglada idealnie :) Kocham chlebki bananowe!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/