sobota, 24 marca 2018

WEGAŃSKA WZ-tka




Moi drodzy, dzisiaj przygotowałam dla Was wegańską, bezglutenową wersję kultowego deseru z czasów PRL-u, który w tamtej epoce obowizkowo serwowano w każdej kawiarni, resteuracji czy barze.
Tradycyjna W-Z to po prostu kakaowy biszkopt przełożony cienką warstwą dżemu wiśniowego, bitą śmietaną i wykończony polewa czekoladową.
W mojej wegańskiej wersji śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym, natomiast do przygotowania biszkoptu użyłam mąki z kaszy gryczanej, która doskonale sprawdza się we wszelkiego typu wypiekach.
Zazwyczaj większość moich deserów dosładzam daktylami lub cukrem trzcinowym, tym razem postanowiłam dla odmiany użyć ciekawego w smaku syropu kokosowego.
Zapraszam!


Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
1 dojrzały banan
1/2 słoika dżemu wiśniowego
1łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki syropu kokosowego

Krem:

2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
1/2 szklanki syropu kokosowego

Polewa:

2 łyżki kakao
2 łyżki syropu kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody

Wszystkie składniki umieścić w rondelku połączyć i zagotować


 
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie połączyć.
Następnie dodać składniki mokre i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przelać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 20 cm i piec w temperaturze 180 C przez 35 minut.
Mleko koksowe przełożyć do miski (tylko gęstą część), dodać syrop i ubić na sztywno.
Wystudzony biszkopt przeciąć wzdłuż, przełożyć cienką warstwą dżemu i kremem kokosowym.
Wierzch polać polewa czekoladową.
Gotowe ciasto umieścić w lodówce na godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz