Moi drodzy, dzisiaj
przygotowałam dla Was wegańską, bezglutenową wersję kultowego
deseru z czasów PRL-u,
który w tamtej epoce obowizkowo serwowano
w każdej kawiarni, resteuracji czy barze.
Tradycyjna
W-Z to po prostu kakaowy biszkopt przełożony cienką warstwą
dżemu wiśniowego, bitą śmietaną i wykończony
polewa czekoladową.
W mojej wegańskiej wersji
śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym, natomiast do przygotowania
biszkoptu użyłam mąki z kaszy gryczanej, która doskonale sprawdza
się we wszelkiego typu wypiekach.
Zazwyczaj większość
moich deserów dosładzam daktylami lub cukrem trzcinowym, tym razem
postanowiłam dla odmiany użyć ciekawego w smaku syropu kokosowego.
Zapraszam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki
gryczanej
1 szklanka mleka
roślinnego
1/2 szklanki oleju
1 dojrzały banan
1/2 słoika dżemu
wiśniowego
1łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
4 łyżki syropu
kokosowego
Krem:
2 puszki schłodzonego
mleka kokosowego
1/2 szklanki syropu kokosowego
Polewa:
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu
kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
Wszystkie składniki umieścić w rondelku połączyć i zagotować
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,
dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko
dokładnie połączyć.
Następnie dodać
składniki mokre i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Przelać do nasmarowanej
tłuszczem tortownicy o średnicy 20 cm i piec w temperaturze 180 C
przez 35 minut.
Mleko koksowe przełożyć
do miski (tylko gęstą część), dodać syrop i ubić na sztywno.
Wystudzony biszkopt
przeciąć wzdłuż, przełożyć cienką warstwą dżemu i kremem
kokosowym.
Wierzch polać polewa
czekoladową.
Gotowe ciasto umieścić w
lodówce na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz