Choć sezon na bób już
dawno mamy za sobą, to miłośnicy tego warzywa wiedza jak się
zabezpieczyć by przetrwać ten trudny okres i w razie potrzeby, gdy
najdzie ich chętka , mieć w pogotowiu mrożoną porcję, gotową
do przygotowania ulubionego posiłku.
Dzisiejsza propozycja to
bardzo prosta potrawka z bobu i dodatkiem pieczarek.
Choć brzmi nieco
banalnie zapewniam, że po wypróbowaniu, miłośnicy bobu i nie
tylko zapiszą go w swoim menu na stałe.
Składniki na 4 porcje:
200 g bobu
200 g pieczarek
1 średnia cebula
1 kiszony ogórek
1 płaska łyżka mąki
kukurydzianej
3/4 szklanki bulionu
warzywnego
1 łyżka oliwy
1 liść laurowy
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
szczypta gałki
muszkatołowej
tymianek i majeranek do
smaku
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej
wodzie do miękkości.
Cebulę,
pieczarki i ogórka obrać.
Cebulę posiekać,
pieczarki i ogórka pokroić w plasterki.
W rondlu lub garnku
rozgrzać tłuszcz, wrzucić liść laurowy, cebulę, pieczarki i
podsmażyć do momentu aż się lekko przyrumienią.
Dodać bób, ogórka,
tymianek, majeranek i całość jeszcze raz podsmażyć.
Mąkę kukurydzianą
rozrobić w bulionie, zalać warzywa i zagotować.
Gotową potrawkę doprawić
świeżo mielonym pieprzem i gałka muszkatołową.
Oj ale mi smaka na takie zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne zdjęcie) )
OdpowiedzUsuń