Moi drodzy ostatni dzień
wakacji postanowiłam uczcić prawdziwym jaglanym rarytasem.
Prostym i smacznym
przepisem na wegańskie zrazy.
Możecie przygotować je w
wersji z pieczarkami lub użyć każdego innego warzywa, które da
się usmażyć.
Doskonale smakują z
papryką, suszonymi pomidorami lub marchewką.
Możecie także dodać
zieleninę w postaci posiekanej natki pietruszki, kopru lub w nieco
urozmaiconej wersji-kolendry, co dodatkowo
wzbogaci smak i wygląd naszego dania.
Jaglane zrazy są smaczne
również na zimno więc z powodzeniem możecie zabrać je do szkoły
lub do pracy jako przekąskę na drugie śniadanie lub lunch.
Kasza
jaglana i warzywa, podane
w takiej formie bez wątpienia zachęcą do jedzenia także maluchy,
które zazwyczaj z niechęcią i bez entuzjazmu zasiadają do
tradycyjnych posiłków zawierających zdrowe składniki.
Zapraszam!!!
Składniki na
15 szt:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 średnia cebula
100 g pieczarek
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki mąki
1 szklanka rosołu
roślinnego lub wody
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy,
zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i
gotujemy do miękkości.
Pieczarki oczyszczamy,
ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy.
Cebulę i czosnek również
obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. Solimy i
całość podsmażamy.
Kiedy pieczarki puszczą
sok i będą już miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy 4
łyżki mąki, całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym
ogniu ok.1 minutę, po czym dolewamy szklankę wody i jeszcze raz
mieszamy.
Powstanie gęsty
zawiesisty sos, do którego dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i
jeszcze raz mieszamy.
Gotową masę odstawiamy
do przestygnięcia.
Następnie wilgotnymi
dłońmi formujemy średniej wielkości zrazy i obtaczamy je w mące.
Gotowe smażymy na oleju
na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz