niedziela, 13 sierpnia 2017

SALMOREJO - POMIDOROWY CHŁODNIK



Moi drodzy, dzisiaj prawdziwy rarytas dla miłośników pomidorów i kuchni hiszpańskiej , przepis na pożywny orzeźwiający i prosty chodnik salmorejo.
Zdecydowanie inny niż tradycyjne gazpacho, ponieważ zawiera tylko świeże, dojrzałe pomidory, odrobinę czosnku, białego pieczywa i oliwy.
W Hiszpanii zwyczajowo salmorejo podaje się z szynką serrano i jajkiem ugotowanym na twardo. W mojej roślinnej wersji proponuję warzywne chipsy lub grzanki.
Zapraszam!


Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
200 g chleba
100 g oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać, następnie pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera, dodać chleb, czosnek, sól i dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Podawać dobrze schłodzony.


2 komentarze: