Moi drodzy,
dzisiaj prawdziwy rarytas dla miłośników
pomidorów i kuchni hiszpańskiej , przepis na pożywny
orzeźwiający i prosty chodnik salmorejo.
Zdecydowanie
inny niż tradycyjne gazpacho, ponieważ zawiera tylko świeże,
dojrzałe pomidory, odrobinę czosnku, białego pieczywa i oliwy.
W Hiszpanii
zwyczajowo salmorejo podaje się z szynką serrano i jajkiem
ugotowanym na twardo. W mojej roślinnej wersji proponuję warzywne
chipsy lub grzanki.
Zapraszam!
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
200 g chleba
100 g oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać,
następnie pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu
blendera, dodać chleb, czosnek, sól i dokładnie zmiksować do
uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji.
Podawać
dobrze schłodzony.
Ależ ma cudowny kolor! Taki słoneczny i smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gin!:)
Usuń