Najprostsza przekąska
jaka można sobie wyobrazić, do przygotowania dosłownie w kilka
minut.
Typowa w prowincji Walencja.
Coca to coś po między
pizza a soccą, z tą różnicą, że do ciasta zamiast świeżych
drożdży dodajemy piwo.
Ciasto wyrabiamy
energicznie i krótko, wałkujemy na grubość ok. 4 mm, a następnie
zgodnie z autentycznym przepisem rozprowadzamy sofrito, czyli
kawałki smażonej papryki, pomidorów, cebuli, a na wierzchu
układamy fileciki z anchoa, które w naszej roślinnej wersji
zastąpiłam algami.
Cocę możecie przygotować
na wiele sposobów i komponować z orientalnymi przyprawami.
Łasuchom proponuję cocę w wersji
dulce, czyli na słodko z jabłkami i cynamonem.
Składniki:
500 g mąki
150 ml piwa
200 ml oliwy
szczypta soli
Sofrito:
350 g papryki
350 g cebuli
3/4 szklanki pomidorów
konserwowych
1 arkusz alg nori
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę umyć, usunąć
gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i posiekać.
Algi pociąć lub porwać
na kawałki.
Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać cebulę i paprykę, posolić i smażyć przez 2-3
minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać
pomidory, starannie połączyć i smażyć jeszcze 5 minut.
Do miski przesypać mąkę,
dodać piwo, olej, sól i całość energicznie wyrobić
(wszystkie
składniki powinny być w temperaturze
pokojowej).
Ciasto
podzielić na kawałki, rozwałkować na grubość 4
mm, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na
wierzchu równomiernie rozprowadzić sofrito i algi.
Blaszkę
umieścić w piekarniku i piec 10-15 minut
w temperaturze 250 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz