Co prawda o tej porze roku większość z nas preferuje słodkości
prosto z piekarnika, pachnące jabłkami i cynamonem.
Ja jednak dla
przypomnienia letnich smaków chciałabym namówić Was do
wypróbowania tego wyjątkowego a zarazem prostego w przygotowani deseru, który swym smakiem przypomina tradycyjne indyjskie
lassi.
Nieco urozmaicone bo z
dodatkiem białej czekolady, mleka kokosowego i kakaowego grenache.
Zapraszam!
Składniki:
2 szt. dojrzałego mango
1 puszka mleka kokosowego
200 g białej
czekolady
1 łyżeczka soku z
cytryny
150 g pełnoziarnistych
ciastek
2 łyżki oleju kokosowego
2,5 łyżeczki agar
agar
Kakaowe grenache:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki
umieścić w małym rondelku, połączyć, a następnie podgrzewać
na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu do uzyskania jednolitej
i lśniącej polewy.
Przygotowanie:
Ciastka zmielić w
blenderze, dodać olej kokosowy, starannie połączyć.
Następnie wyłożyć nimi
równomiernie dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Tak przygotowany spód
umieścić w lodówce.
Mango obrać, pokroić na
kawałki, przełożyć do blendera dokładnie zmiksować następnie
odlać 1/2 szklanki.
Do pozostałej pulpy dodać
mleko kokosowe, sok z cytryny i ponownie zmiksować.
Całość przelać do
garnka, dodać rozpuszczone w 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki agaru i
zagotować.
W kąpieli wodnej lub w
mikrofalówce roztopić czekoladę.
Porcjami ciągle
mieszając dodawać do zmiksowanej i przestudzonej masy z mango.
Na wcześniej przygotowany
spód wylać lekko przestudzone czekoladowe granche, odstawić do
schłodzenia.
Następnie wylać
masę z mango i ponownie umieścić w lodówce do całkowitego
stężenia.
Pozostałą 1/2 szklanki
pulpy przelać do małego rondelka, dodać rozpuszczony w dwóch
łyżeczkach wody agar (1/2 łyżeczki), zagotować, przestudzić, a
następnie wylać jako ostatnią dekoracyjną warstwę na
wierzch zastygniętej tarty.
Foremkę ponownie umieścić
w lodówce.
Gotowy deser dowolnie
udekorować.
Witam. Dwa duże mango ile to będzie gram mango z puszki?
OdpowiedzUsuń