poniedziałek, 2 listopada 2015
SAMBAR MASALA
Jak już wcześniej wspomniałam sambar malasa jest doskonałym aromatycznym dodatkiem do zup i nie tylko. Osobiście dla urozmaicenia smaku od czasu do czasu dodaje przyprawy na przykład do placków ziemniaczanych lub indyjskich puri. Przygotowanie samej mieszanki nie jest skomplikowane - podobnie jak w przypadku garam masali wystarczy wszystkie składniki uprażyć na patelni, a następnie zmielić w młynku, lub jeśli ktoś woli, utłuc w moździerzu. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę, aby podczas prażenia przypraw nie przypaliły się, gdyż taka przyprawa nie nadaje się do spożycia a specyficzny smak goryczy będzie wyczuwalny w potrawie. Gotowy sambar przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Przechowywany w taki sposób może stać na półce przez kilka miesięcy.
Składniki:
8-10 szt. goździków
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki asafetydy
1/4 szklanki łuskanej ciecierzycy
1/4 szklanki fasoli mung
1/4 szklanki nasion kolendry
1/4 szklanki nasion kozieradki
1/4 szklanki kuminu
3 czerwone suszone papryczki chili
1 szklanka liści curry
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kolejno wsypywać wszystkie składniki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Całość smażyć około 5 minut.
2 Podsmażone przyprawy przestudzić, wsypać do młynka i dokładnie zmielić.
3 Gotową przyprawę przesypać do szklanego pojemnika szczelnie zamknąć, przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz