2 szklanki tartej marchwi
1 szklanka soku pomarańczowego
250 g mąki orkiszowej
125 g masła (użyłam kokosowego)
125 g cukru trzcinowego
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
Sposób przygotowania:
1. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon) i połączyć. W drugiej misce połączyć składniki mokre: rozgniecione banany, masło, tartą marchew i sok pomarańczowy.
2. Następnie stopniowo wsypywać łyżką mąkę połączoną z przyprawami do miski z mokrymi składnikami i delikatnie połączyć.
3. Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką do papilotek.
4. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez ok 25 minut (do tzw. suchego patyczka)
5. Upieczone wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Dodatkowo do polania muffinek polecam zrobić lukier pomarańczowy.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
około 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać cukier puder ze skórką i sokiem pomarańczowym tak aby powstał gładki lśniący lukier.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie lubię pomarańczy w wypiekach, ale bez niej spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuń