W tym roku po dość nietypowym jak dla Hiszpanii deszczowym sierpniu i wrześniu drzewa pomarańczowe obrodził wyjątkowo. Owoce są piękne, dorodne i niebywale soczyste. Wszyscy moi domownicy łącznie ze mną uwielbiają pomarańcze i mandarynki, więc staramy się maksymalnie wykorzystać sezon i każdego dnia zajadamy się świeżymi owocami i wypijamy litry świeżo wyciśniętych soków.
Dzisiejsza propozycja to owsianka zdecydowanie inna od tradycyjnej. Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, więc idealnie nadaje się na odżywcze śniadanie dla aktywnych. Owsianka podana w takiej formie jest wyrazista w smaku, pachnąca, smaczna i pełna witamin.
Składniki na dwie porcje:
2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka sezamu
szczypta cynamonu
garść dowolnych suszonych owoców (np. daktyle, figi, śliwki, jabłko)
Sposób przygotowania:
Płatki zalać świeżo wyciśniętym sokiem, dodać drobno pokrojone bakalie, sezam, siemię lniane i szczyptę cynamonu. Tak przygotowaną owsiankę można zjeść od razu lub odstawić na 10 minut, wówczas wszystkie składniki namiękną a konsystencja będzie delikatna. Smacznego!
Fajnie podana! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda w tych słoiczkach :)
OdpowiedzUsuń