czwartek, 31 sierpnia 2017

WEGAŃSKIE ZRAZY Z KASZY JAGLANEJ



Moi drodzy ostatni dzień wakacji postanowiłam uczcić prawdziwym jaglanym rarytasem.
Prostym i smacznym przepisem na wegańskie zrazy.
Możecie przygotować je w wersji z pieczarkami lub użyć każdego innego warzywa, które da się usmażyć.
Doskonale smakują z papryką, suszonymi pomidorami lub marchewką.
Możecie także dodać zieleninę w postaci posiekanej natki pietruszki, kopru lub w nieco urozmaiconej wersji-kolendry, co dodatkowo wzbogaci smak i wygląd naszego dania.
Jaglane zrazy są smaczne również na zimno więc z powodzeniem możecie zabrać je do szkoły lub do pracy jako przekąskę na drugie śniadanie lub lunch.
Kasza jaglana i warzywa, podane w takiej formie bez wątpienia zachęcą do jedzenia także maluchy, które zazwyczaj z niechęcią i bez entuzjazmu zasiadają do tradycyjnych posiłków zawierających zdrowe składniki.
Zapraszam!!!


Składniki na 15 szt:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 średnia cebula
100 g pieczarek
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki mąki
1 szklanka rosołu roślinnego lub wody
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy.
Cebulę i czosnek również obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. Solimy i całość podsmażamy.
Kiedy pieczarki puszczą sok i będą już miękkie, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy 4 łyżki mąki, całość dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu ok.1 minutę, po czym dolewamy szklankę wody i jeszcze raz mieszamy.
Powstanie gęsty zawiesisty sos, do którego dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i jeszcze raz mieszamy.
Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości zrazy i obtaczamy je w mące.
Gotowe smażymy na oleju na złoty kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz