poniedziałek, 10 kwietnia 2017

BŁYSKAWICZNY WEGAŃSKI MAZUREK


Kochani, mazurek, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić powstał spontanicznie, wykonałam go z produktów, które akurat miałam pod ręką.
Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie.
Spód mazurka wykonałam z ciastek na bazie płatków owsianych, natomiast masę z ciecierzycy konserwowej, mielonego sezamu, daktyli i czekolady.
Smacznym i ciekawym elementem mazurka jest prażona i obtoczona w mieszaninie karobu i cynamonu ciecierzyca, która w połączeniu z siekaną czekoladą tworzy naturalną i apetyczną dekorację.
Zapraszam!


Składniki

200 g czekolady
200 g herbatników
400 g soczewicy konserwowej
1/2 szklanki mielonego sezamu
1/2 szklanki daktyli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka karobu

Przygotowanie:

Daktyle zalać 1/2 szklanki letniej wody i odstawić.
Soczewicę przełożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ciastka rozdrobnić, dodać 2 łyżki oleju kokosowego i połączyć. Gotową masą wykleić dno foremki o średnicy 24 cm.
Do blendera przełożyć ciecierzycę, namoczone daktyle razem z wodą, sezam, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i sok cytryny i dokładnie zblendować.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, wyrównać powierzchnię.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wsypać ciecierzycę, lekko podsmażyć, a następnie wsypać karob i cynamon. Potrząsnąć patelnią tak aby ziarna równomierne się obtoczyły.
Przestudzoną ciecierzycą i posiekaną gorzką czekoladą udekorować wierzch ciasta.
Gotowy mazurek odstawić na 2 godziny do lodówki.


3 komentarze:

  1. Mmmm ślinka leci na smak widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W opisie jest napisane ze z ciecierzycy konserwowej a w składnikach , ze z soczewicy i w przygotowaniu znów się pojawia ciecierzyca :) to co mam kupić ?:D

    OdpowiedzUsuń