czwartek, 25 października 2018

NUGAT Z AMARANTUSEM I SEZAMEM



Orzechy - tłuste kaloryczne a mimo to bardzo zdrowe.
Są obecne w mojej kuchni przez cały rok.
Jednak w okresie jesiennym, aż do późnej wiosny sięgam po nie zdecydowanie częściej.
Nie wyobrażam sobie domowej granoli lub owsianki bez ich dodatku.
Po ostatnich eksperymentach kulinarnych zdecydowanie częściej dodaję świeżo uprażone orzechy także do dań obiadowych.
Na przykład fantastycznie komponują się z aromatycznym curry.
Dzisiaj jednak podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem – pysznym, rozpływającym się w ustach domowym nugatem, który oprócz orzechów zawiera drobniutkie chrupiące ziarenka ekspandowanego amarantusa.
Poza walorami smakowymi amarantus nadaje masie nugatowej (zazwyczaj ciężkiej, zbitej i dość twardej) lekkości i sprężystości.
Maleńkie ziarenka zawierają znaczne ilości magnezu i witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, koncentrację oraz łagodzą objawy stresu.
Dlatego szczególnie o tej porze roku warto w domowym zaciszu przygotować taki orzechowy smakołyk i bez większych wyrzutów sumienia schrupać od czasu do czasu kawałek na poprawę humoru i dla dobrego samopoczucia.


Składniki:

na foremkę o średnicy 20 cm

Warstwa ciemna:

3/4 szklanki orzeszków ziemnych
1/4 szklanki prażonego sezamu
1/2 szklanki miękkich daktyli bez pestek
2 łyżki oleju kokosowego

Warstwa jasna:

400 ml mleka kokosowego
1 szklanka orzechów makadamia
1/2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki migdałów sparzonych i obranych ze skórki
1/2 szklanki miękkich daktyli
3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa
laska wanilii
2 łyżki oleju kokosowego
100 g białej wegańskiej czekolady
szczypta soli

orzechy do dekoracji


Przygotowanie:

Warstwa ciemna:

Orzechy, sezam, daktyle i olej kokosowy zblendować.
Gotową masą wyłożyć dno foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać powierzchnię.

Warstwa jasna:

Mleko kokosowe przelać do garnuszka, dodać wanilię i zagotować.
Do gorącego mleka dodać połamaną na kawałki biała czekoladę, olej kokosowy, wsypać orzechy i daktyle.
Całość lekko przestudzić, a następnie dokładnie zblendować.
Gotową masę wyłożyć na ciemną warstwę orzechową.
Wyrównać powierzchnię, udekorować orzechami i umieścić w lodowce na ok. 3 godziny.


czwartek, 18 października 2018

KAROBOWE CIASTO Z FIGAMI



Czekoladowe desery lubimy chyba wszyscy.
Nie każdy jednak wie, że tradycyjne kakao możemy zastąpić zdrowszą wersją (i jak dotąd jeszcze mało znaną) - mączką drzewa świętojańskiego czyli karobem.
Nie ujmując walorów tradycyjnego kakao, chciałabym przybliżyć Wam kilka ważniejszych właściwości karobu.
Jest to roślina strączkowa podobnie jak ciecierzyca, soczewica lub groch.
Zawiera naturalną słodycz, przez co dodając ten skadnik do deseru nie trzeba go dodatkowo dosładzać.
Zawiera duże ilości minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen i jod, a także witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9 oraz kwas foliowy.
Posiada właściwości probiotyczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne.
Wpływa korzystnie na system immunologiczny, obniża poziom glukozy we krwi.
Myślę, że warto tu również wspomnieć (i jest to zwłaszcza ważna informacja dla młodych matek), że karob jest naturalnym czynnikiem pobudzającym i stymulującym laktację.
Reasumując, myślę że nie muszę Was dłużej przekonywać, że warto wzbogacić i urozmaicić naszą dietę wprowadzając do niej karob.
Dopełnieniem dzisiejszego postu będzie przepis
na smaczne, bezglutenowe, bez dodatku cukru rafinowanego, aromatyczne, wilgotne ciasto koarobowe z dodatkiem świeżych fig.
Zapraszam!!!


Składniki:

na foremkę o śr. 20 cm

1 szklanka mąki quinoa
1/2 szklanki karobu
2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki miękkich daktyli
2 banany
4 łyżki oleju kokosowego
laska wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka świeżych fig


Przygotowanie:

Mleko, daktyle, banany, olej kokosowy przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować.
Następnie połączyć wszystkie suche składniki i dla spulchnienia przesiać przez sitko.
Płynną część składników przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać składniki suche.
Całość dokładnie połączyć za pomocą miksera.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki, wyrównać powierzchnię, a następnie ułożyć pokrojone na ćwiartki lub połówki świeże figi.


niedziela, 7 października 2018

PASTA Z SOCZEWICY I FASOLI




Moi drodzy, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na oryginalną pastę, którą w kilka chwil przyrządzicie sobie sami.
Smaczną i sycącą!
Doskonała do pieczywa.
Idealna jako dip do czipsów lub do surowych warzyw.
Pastę możecie doprawić według uznania.
Wystarczy do bazy (fasola, soczewica, smażona cebula i czosnek) dodać np. łyżeczkę keczupu albo przecieru pomidorowego.
Można także przygotować ją w zupełnie innej, zielonej wersji, z dodatkiem pesto!
Pastę z powodzeniem możecie wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pierożków.

Smacznego!


Składniki:

1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli
1 łyżeczka pasty miso
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczka kolendry w proszku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać kolendrę, posiekaną cebulę i czosnek całość podsmażyć.
Do kielicha blendera przełożyć soczewicę i fasolę, podsmażoną cebulę i czosnek. Dodać pastę miso, sok z cytryny i całość zmiksować.
Na koniec doprawić solą i jeszcze raz zmiksować.

niedziela, 9 września 2018

SMAKOWITA WARZYWNA FOCACCIA



Wrzesień rozpoczniemy przepisem na smaczną bezglutenową warzywną focaccię z dodatkiem sezonowych warzyw (u mnie z papryka i oliwkami).
Smaczna tuż po upieczeniu...
O niebo lepsza następnego dnia!!!
Alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie, lub zimna przekąska.
Możecie upiec ją w formie dużego prostokąta, wówczas ładnie da się porcjować i zapakować do luch boxu.
Smacznego!!!


Składniki:

350 g mąki (użyłam gryczanej)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
7 g drożdży instant
210 g wody
1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

1 średnia czerwona papryka
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 średniej cebuli


Przygotowanie:

W misce połączyć wszystkie suche składniki, dodać wodę i dokładnie wymieszać, aż powstanie elastyczna i gładka masa.
Odstawić aż podwoi swoją objętość.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę również pokroić w paski.
Oliwki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić warzywa i lekko podsmażyć 2-3 minuty.
Wyłożyć na papierowy ręcznik.
Ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągnąć równomiernie za pomocą palców (nie używać wałka).
Na gotowy placek wyłożyć warzywa i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
Następnie blaszkę umieścić w nagrzanym do 200 C piekarniku i piec przez 25 min.


czwartek, 23 sierpnia 2018

LODY WSPOMNIENIE LATA




Beztroskie wakacje powoli dobiegają końca.
Piękna pogoda i wysokie temperatury pozwalają jeszcze na chwilę zapomnieć o nadchodzącej jesieni.
Korzystając więc z danych nam uroków i dobrodziejstw natury, zachęcam do przygotowania (być może ostatnich w tym roku) smacznych i orzeźwiających lodów bez dodatku cukru, z aromatycznymi owocami lasu.
Deser jest prosty w przygotowaniu.
  Wystarczy zmiksować zmrożone owoce (nie koniecznie starannie)  gdyż większe fragmenty   mogą być smacznym i ciekawym akcentem.

Połączenie jagód i poziomek, nadadzą lodom pięknego naturalnego koloru, natomiast banany   subtelnie osłodzą i zapewnią ciekawą, kremową konsystencję.

Smacznego!!!


Skadniki:

2 szklanki mrożonych jagód i poziomek
2 średniej wielkości mrożone banany

Przygotowanie:

Zamrożone składniki umieścić w kielichu blendera, a następnie zmiksować.
Gotowe lody przełożyć do schłodzonych pucharków i dowolnie udekorować.


piątek, 20 lipca 2018

ORZECHOWA TARTA Z PLATANAMI



Każdy z nas zasługuje na odrobinę słodkiej przyjemności,
lecz w obawie o nasze zdrowie i estetyczny wygląd, nieustannie odmawiamy sobie frajdy.
Równocześnie zadajemy sobie pytanie, czy istnieje smaczny i zdrowy deser.
Z całą odpowiedzialnością powiem: TAK!
Czy jest tuczący?
Oczywiście - jak wszystko jedzone w nadmiarze.
Jednak w tym przypadku nawet solidna porcja nie zaszkodzi.
Powiem więcej - wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Głównie za sprawą orzechów włoskich, bogatych w  białko i kwas Omega 3 oraz
orzechów arachidowych, które podobnie jak i orzechy włoskie zawierają cenne białko, a także witaminę B6, wapń, miedź, fosfor, potas, żelazo i sód.
Wszystkie składniki deseru połączyłam subtelną i naturalną słodyczą daktyli, syropu i mleka koksowego.

Zapraszam na zdrową porcję smacznej przyjemności!


Składniki:

1 szklanka włoskich orzechów
3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 puszki mleka kokosowego (po jednej na każdą warstwę)
3 łyżki oleju kokosowego
2 platany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
syrop kokosowy lub inny słód
1 szklanka płatków orkiszowych
4 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
3/4 szklanki daktyli
ekstrakt waniliowy

Ponadto:

1/3 tabliczki  gorzkiej czekolady
1 łyżka g płatków migdałowych
 2 łyżki płatków orkiszowych prażonych w syropie kokosowym


Przygotowanie:

Masa z orzechów włoskich:

Orzechy zmielić w blenderze lub przekręcić przez maszynkę.
Przełożyć do miski i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać dwie łyżki syropu kokosowego, łyżkę tahini i połączyć.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie do wystudzonej masy orzechowej dodawać po łyżce mleka kokosowego (tylko gęstą część) i przy pomocy miksera połączyć tak, aby powstała puszysta masa.

Masa z orzechów arachidowych:

W rondelku umieścić daktyle, zalać mlekiem kokosowym i zagotować, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przestudzone składniki przełożyć do kielicha blendera, dodać masło orzechowe, 2 łyżki oleju kokosowego, kilka kropel ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zblendować.

Spód:

Płatki orkiszowe wsypać na suchą patelnię, podprażyć, dodać olej kokosowy, łyżkę syropu kokosowego i połączyć.
Odłożyć dwie łyżki do dekoracji.
Następnie równomiernie wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie tarty:

Platany obrać i pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm, skropić sokiem z cytryny.
Na zastygnięty spód z płatków wyłożyć jaśniejszą masę z orzechów włoskich, ułożyć plasterki platanów na tzw. zakładkę.
Następnie wyłożyć drugą masę z orzechów arachidowych i daktyli, równomiernie rozprowadzić.
Wierzch udekorować posiekaną gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi i prażonymi płatkami orkiszowymi.
Gotową tartę umieścić w lodówce lub w zamrażarce do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!


poniedziałek, 16 lipca 2018

TRÓJKOLOROWE SMOOTHIE




Moi drodzy, dzisiejsza propozycja to smaczne i pożywne smoothie z bardzo dojrzałych i słodkich owoców mango, papai i jeżyn.
Każdy z tych owoców posiada prozdrowotne właściwości i niepowtarzalny smak.
Kompozycja idealna na upalne dni, doskonale uzupełnia witaminy i mikroelementy, na utratę których narażeni jesteśmy podczas upałów.
Szklaneczka owocowego smoothie z pewnością doda nam energii i orzeźwi.

Smacznego!!!


Składniki na 2 porcje:

po 3/4 szklanki dojrzałych jeżyn, papai i mango
sok z cytryny

Przygotowanie:

Każdy składnik zmiksować oddzielnie z niewielką ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny a następnie gotowy mus warstwami wlać do szklanych pucharków.
Schłodzić lub lekko zmrozić.