Czekoladowe desery lubimy
chyba wszyscy.
Nie każdy jednak wie, że
tradycyjne kakao możemy zastąpić zdrowszą wersją (i jak dotąd
jeszcze mało znaną) - mączką drzewa świętojańskiego czyli
karobem.
Nie ujmując walorów
tradycyjnego kakao, chciałabym przybliżyć Wam kilka ważniejszych
właściwości karobu.
Jest to roślina
strączkowa podobnie jak ciecierzyca, soczewica lub groch.
Zawiera naturalną
słodycz, przez co dodając ten skadnik do
deseru nie trzeba go dodatkowo dosładzać.
Zawiera duże ilości
minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen i
jod, a także witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9 oraz kwas foliowy.
Posiada właściwości
probiotyczne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne.
Wpływa korzystnie na
system immunologiczny, obniża poziom glukozy we krwi.
Myślę, że warto tu
również wspomnieć (i jest to zwłaszcza
ważna informacja dla młodych matek), że karob jest naturalnym
czynnikiem pobudzającym i stymulującym laktację.
Reasumując, myślę że
nie muszę Was dłużej przekonywać, że warto wzbogacić i
urozmaicić naszą dietę wprowadzając do niej karob.
Dopełnieniem dzisiejszego
postu będzie przepis
na smaczne, bezglutenowe,
bez dodatku cukru rafinowanego, aromatyczne, wilgotne ciasto
koarobowe z dodatkiem świeżych fig.
Zapraszam!!!
Składniki:
na foremkę o śr. 20 cm
1 szklanka mąki quinoa
1/2 szklanki karobu
2 szklanki mleka
roślinnego
1/2 szklanki miękkich
daktyli
2 banany
4 łyżki oleju kokosowego
laska wanilii
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
kilka świeżych fig
Przygotowanie:
Mleko, daktyle, banany,
olej kokosowy przełożyć do kielicha blendera i dokładnie
zmiksować.
Następnie połączyć
wszystkie suche składniki i dla spulchnienia przesiać przez sitko.
Płynną część
składników przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać
składniki suche.
Całość dokładnie
połączyć za pomocą miksera.
Ciasto przełożyć do
natłuszczonej i obsypanej mąką foremki, wyrównać powierzchnię,
a następnie ułożyć pokrojone na ćwiartki lub połówki świeże
figi.
Super ciacho! Te figi wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń