piątek, 20 lipca 2018

ORZECHOWA TARTA Z PLATANAMI



Każdy z nas zasługuje na odrobinę słodkiej przyjemności,
lecz w obawie o nasze zdrowie i estetyczny wygląd, nieustannie odmawiamy sobie frajdy.
Równocześnie zadajemy sobie pytanie, czy istnieje smaczny i zdrowy deser.
Z całą odpowiedzialnością powiem: TAK!
Czy jest tuczący?
Oczywiście - jak wszystko jedzone w nadmiarze.
Jednak w tym przypadku nawet solidna porcja nie zaszkodzi.
Powiem więcej - wpłynie korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Głównie za sprawą orzechów włoskich, bogatych w  białko i kwas Omega 3 oraz
orzechów arachidowych, które podobnie jak i orzechy włoskie zawierają cenne białko, a także witaminę B6, wapń, miedź, fosfor, potas, żelazo i sód.
Wszystkie składniki deseru połączyłam subtelną i naturalną słodyczą daktyli, syropu i mleka koksowego.

Zapraszam na zdrową porcję smacznej przyjemności!


Składniki:

1 szklanka włoskich orzechów
3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
2 puszki mleka kokosowego (po jednej na każdą warstwę)
3 łyżki oleju kokosowego
2 platany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka pasty tahini
syrop kokosowy lub inny słód
1 szklanka płatków orkiszowych
4 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
3/4 szklanki daktyli
ekstrakt waniliowy

Ponadto:

1/3 tabliczki  gorzkiej czekolady
1 łyżka g płatków migdałowych
 2 łyżki płatków orkiszowych prażonych w syropie kokosowym


Przygotowanie:

Masa z orzechów włoskich:

Orzechy zmielić w blenderze lub przekręcić przez maszynkę.
Przełożyć do miski i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać dwie łyżki syropu kokosowego, łyżkę tahini i połączyć.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie do wystudzonej masy orzechowej dodawać po łyżce mleka kokosowego (tylko gęstą część) i przy pomocy miksera połączyć tak, aby powstała puszysta masa.

Masa z orzechów arachidowych:

W rondelku umieścić daktyle, zalać mlekiem kokosowym i zagotować, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przestudzone składniki przełożyć do kielicha blendera, dodać masło orzechowe, 2 łyżki oleju kokosowego, kilka kropel ekstraktu waniliowego i całość dokładnie zblendować.

Spód:

Płatki orkiszowe wsypać na suchą patelnię, podprażyć, dodać olej kokosowy, łyżkę syropu kokosowego i połączyć.
Odłożyć dwie łyżki do dekoracji.
Następnie równomiernie wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie tarty:

Platany obrać i pokroić na plasterki o grubości 0,5 cm, skropić sokiem z cytryny.
Na zastygnięty spód z płatków wyłożyć jaśniejszą masę z orzechów włoskich, ułożyć plasterki platanów na tzw. zakładkę.
Następnie wyłożyć drugą masę z orzechów arachidowych i daktyli, równomiernie rozprowadzić.
Wierzch udekorować posiekaną gorzką czekoladą, płatkami migdałowymi i prażonymi płatkami orkiszowymi.
Gotową tartę umieścić w lodówce lub w zamrażarce do całkowitego zastygnięcia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz