Niedawno na blogu pisałam
o właściwościach mąki karobowej i o tym, jak ważne miejsce ma w
mojej kuchni.
Dodam na
marginesie, że jest doskonałym źródłem naturalnego
słodu, który z chęcią dodaje dla urozmaicenia (zamiast daktyli)
do moich deserów i koktajli.
Ostatnio w połączeniu z cynamonem dosładzam nim domową granolę i owsiankę, które po takim zabiegu smakują wybornie.
Ostatnio w połączeniu z cynamonem dosładzam nim domową granolę i owsiankę, które po takim zabiegu smakują wybornie.
Przepis na taką smaczną
owsiankę niebawem znajdziecie na blogu.
Dzisiaj jednak
przygotowałam dla Was przepis na smaczny i oryginalny tort.
Biszkopt z tego przepisu
udaje się zawsze, jest leciutki i sprężysty.
Przełożony delikatnym
karobowym kremem smakuje po prostu fantastycznie.
Składniki na tortownicę
o śr. 20 cm
Biszkopt:
3 jaja
80 g cukru trzcinowego
60 g mąki
35 g mąki karobowej
3 łyżki wody
Masa:
200 g serka mascarpone
2 puszki mleka kokosowego
po 400 g
2 czubate łyżki mąki
karobowej
40 g cukru pudru
trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
Poncz:
50 ml espresso
1 łyżka brandy
1 łyżeczka cukru
trzcinowego
2 łyżki soku pomarańczy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno
stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.
Do gotowej sztywnej piany
stopniowo dodawać po łyżce przesianą mąkę z karobem.
Gotową masę przelać do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieścić w piekarniku
nagrzanym do 180 C i piec 20-25 minut.
Następnie wyjąć z
piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 40 cm.
Po lekkim wystygnięciu
biszkopt wyjąć z foremki.
Masa
Mleko
kokosowe schłodzić, następnie
gęstą część przełożyć do suchej miski, dodać cukier puder i
zmiksować na puch.
Ciągle miksując na
wolnych obrotach powoli dodawać po łyżce serka mascarpone.
Na sam konie dodać karob
i ekstrakt waniliowy.
Starannie połączyć.
Starannie połączyć.
Wystudzony
biszkopy przekroić na trzy blaty, nasączyć ponczem, a
następnie przełożyć kremem.
Pozostałym kremem
posmarować boki i wierzch tortu.
Umieścić w lodówce na 2
godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz