Owsianka
- prosty i
szybki sposób na smaczne, pożywne śniadanie, które dostarczy nam odpowiedniej
porcji odżywczych składników i energii na cały dzień.
W
zależności od pory roku przygotowuję i urozmaicam moje owsianki sezonowymi
dodatkami i aromatami.
W
okresie zimowym smakuje zdecydowanie i ostro!
Nie
zabraknie w niej aromatycznego i rozgrzewającego kardamonu, cynamonu i
goździków.
Natomiast
wiosną i latem preferuję lżejszy wariant,
najczęściej na zimno z odrobiną wanilii, bergamotki lub azaharem czyli suszonymi kwiatami pomarańczy.
Dzisiejsza
propozycja to wersja w zdecydowanie zimowej odsłonie.
Aromatyczna
i rozgrzewająca na bazie duszonych jabłek, dyni z czekoladową nutką karobu.
Składniki:
na 4 porcje:
1
szklanka pokrojonej w kostkę dyni
2
średniej wielkości jabłka obrane i pokrojone w kostkę
4-5 szt. suszonych daktyli bez pestki
1 łyżka
karobu
2
goździki
szczypta
cynamonu
szczypta
kardamonu
1/2
szklanki soku pomarańczowego
szczypta
soli
szklanka
mleka roślinnego
1
łyżeczka oleju kokosowego
3/4
szklanki płatków (dodaję zawsze żytnie i orkiszowe)
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzać olej
kokosowy.
Dodać
pokrojoną w kostkę dynię, jabłka, daktyle, goździki, cynamon, kardamon i karob.
Całość
podsmażyć aż się lekko zarumieni.
Następnie
zalać sokiem pomarańczowym, przykryć i pozostawić na wolnym ogniu na 5 minut.
Po tym
czasie wlać mleko roślinne, zagotować a następnie wsypać płatki, przykryć
pokrywką i odstawić na 5 minut (nie gotować!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz