Jesień rozgościła się
u nas już na dobre, a jak jesień, to obowiązkowo na blogu muszą
się znaleźć moje wypróbowane potrawy i słodkości z dodatkiem
dyni.
Dzisiaj zapraszam na
smaczną, prostą w przygotowaniu potrawkę z dyni i batatów.
Zawiesistą, gęstą i
pożywną.
W smaku lekko słodką, z
delikatnie wyczuwalna nutką imbiru, bez którego nie wyobrażam
sobie pożywnego dania.
Doskonały dodatek do
makaronów i ryżu.
Idealna propozycja na
rozgrzewający jesienny obiad.
Składniki:
0,5 kg dyni
0,5 kg batatów
1 czerwona papryka
kawałek imbiru
1 średnia cebula
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka przyprawy
curry
1 łyżeczka papryki
wędzonej
1 szklanka rosołu
roślinnego
sok z połowy cytryny
sól do smaku
posiekana natka kolendry
lub pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej
kokosowy, podsmażyć na nim posiekaną cebulę, dodać paprykę i
curry. Całość połączyć i jeszcze raz delikatnie podsmażyć.
Następnie dodać
pokrojoną w kostkę dynię, bataty i paprykę.
Połączyć z podsmażonymi przyprawami, posolić, zalać mlekiem kokosowym i szklanką rosołu warzywnego.
Połączyć z podsmażonymi przyprawami, posolić, zalać mlekiem kokosowym i szklanką rosołu warzywnego.
Całość dusić do
miękkości na wolnym ogniu.
Kiedy dynia i bataty będą
już miękkie dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki lub
kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz