Kochani, to jest mój
debiut, ponieważ do tej pory nie piekłam ciasta drożdżowego z
dyni. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów z jej
dodatkiem, jednak tego rodzaju słodkości jeszcze nie było.
A przecież wegańskie
drożdżowe jest naprawdę smaczne i co najważniejsze zawsze się
udaje.
Od dzisiaj sukcesywnie
zacznę nadrabiać zaległości!
Mam w zanadrzu kilka
ciekawych propozycji, które myślę że się Wam spodobają,
urozmaicą i rozweselą nie jedno zimowe popołudnie.
Bułeczki mają wiele
zalet: łatwo je przygotować, a po upieczeniu są lekkie, ale nie
przesuszone za sprawą pieczonej dyni, która nadaje im dodatkowo
pięknego słonecznego koloru.
Zapraszam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki pieczonej
dyni
3/4 szklanki mleka
roślinnego
słoik powideł śliwkowych
2 łyżeczki drożdży
instant
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka melasy lub cukru
trzcinowego
1/2 łyżeczki otartej
skórki cytrynowej
szczypta soli
Na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z
cytryny
Składniki umieścić w
pojemniku i dokładnie utrzeć.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,
dodać drożdże i wymieszać.
Następnie dodać
pozostałe składniki: mleko, pulpę z
pieczonej dyni, cukier lub melasę, olej kokosowy, skórkę
cytrynową.
Całość dokładnie
połączyć do uzyskania jednolitej błyszczącej konsystencji.
Miskę przykryć
ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto
wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wierzch posypać mąką i
rozwałkować na prostokąt o grubość 1 do 1,5 cm.
Wierzch posmarować
powidłami i zwinąć tak jak makowca.
Następnie pokroić na
kawałki o grubości 4 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia zachowując po 2 cm odstępu.
Ponownie przykryć
ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 40 minut.
Gotowe przestudzone
bułeczki posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
prezentują się obłędnie!
OdpowiedzUsuń