Tym
razem dla odmiany zamiast owsianki, na śniadanie proponuję
smaczne congee z dzikiego ryżu i bakalii.
Choć dziki ryż nie
należy do produktów najtańszych, to jednak warto zaopatrzyć się
nawet w niewielką jego ilość, choćby po to aby urozmaicić nasze
śniadaniowe menu
i przynajmniej raz w
tygodniu przygotowywać sobie smaczną porcję pożywnego ryżu.
Dziki ryż jest zbożem,
które zaraz po owsie zawiera najwięcej białka - ponad 14 g w 100 g. Wzmacnia nerki, jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, fosforu, a także manganu i cynku.
W połączeniu z daktylami, orzechami i sezamem to prawdziwy zastrzyk zdrowia i energii.
W połączeniu z daktylami, orzechami i sezamem to prawdziwy zastrzyk zdrowia i energii.
Składniki:
100 g dzikiego ryżu
600 ml wody
szczypta soli
2 szklanki mleka
roślinnego
3/4 szklanki bakalii
cynamon
2 łyżeczki soku z
cytryny
Przygotowanie:
Do garnka sypiemy ryż,
solimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 40 minut.
Do ugotowanego ryżu
wlewamy mleko, dodajemy bakalie, cynamon i jeszcze raz gotujemy
całość na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Na koniec dodajemy sok z
cytryny i mieszamy.
Gotowe congee możemy
podać z domowymi konfiturami lub z rozpuszczoną czekoladą.
ojej, ale pysznie!
OdpowiedzUsuńależ to apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń