Dzisiejsza propozycja to
prawdziwa delicja dla miłośników kokosowych smaków, połączonych
z naturalną słodyczą sezonowych owoców, granatu i fig.
Spód tarty wykonałam z
prażonych płatków żytnich i orkiszowych z dodatkiem niewielkiej
ilości sezamu, orzechów, cynamonu i cukru kokosowego, który oprócz
subtelnego aromatu nadaje tarcie delikatnej chrupkości.
Wypełnienie naszej tarty
powstało z połączenia wiórków kokosowych, oleju, mleka i białej
wegańskiej czekolady.
Deser jest bardzo smaczny,
bardzo ładnie i apetycznie się prezentuje, a do tego jest prosty w
przygotowaniu.
Wszystkich łasuchów
zapraszam do degustacji!!!
Składniki na foremkę o
śr. 20 cm
1/2 szklanki wiórków
kokosowych
3/4 szklanki mleka
kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
100 g białej wegańskiej
czekolady
na spód
1,5 szklanki płatków
(żytnie, orkiszowe)
1 łyżka sezamu
5-6 orzechów włoskich
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru
kokosowego
szczypta soli i cynamonu
Przygotowanie
Wiórki zalać mlekiem
kokosowym i odstawić na 1 h.
Na suchej patelni uprażyć
płatki, sezam, orzechy i cynamon, następnie dodać cukier połączyć
i odstawić do wystygnięcia.
Odsypać 1/2 szklanki
płatków do dekoracji, resztę zmielić, dodać olej kokosowy,
połączyć. Uzyskaną masą wykleić dno i brzegi foremki.
Odstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na
kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do kielicha blendera
przełożyć namoczone wiórki kokosowe, dodać olej, roztopioną
czekoladę i całość dokładnie zblendować.
Gotowa masę wylać na
schłodzony spód, wyrównać powierzchnię, brzegi posypać chrupką
z prażonych płatków i udekorować świeżymi figami i owocem
granatu.
Ślinka leci na sam widok :) Piękne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję!!! :)
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!! :)
Usuń