wtorek, 24 października 2017

WEGAŃSKIE BOUNTY PIE



Dzisiejsza propozycja to prawdziwa delicja dla miłośników kokosowych smaków, połączonych z naturalną słodyczą sezonowych owoców, granatu i fig.
Spód tarty wykonałam z prażonych płatków żytnich i orkiszowych z dodatkiem niewielkiej ilości sezamu, orzechów, cynamonu i cukru kokosowego, który oprócz subtelnego aromatu nadaje tarcie delikatnej chrupkości.
Wypełnienie naszej tarty powstało z połączenia wiórków kokosowych, oleju, mleka i białej wegańskiej czekolady.
Deser jest bardzo smaczny, bardzo ładnie i apetycznie się prezentuje, a do tego jest prosty w przygotowaniu.
Wszystkich łasuchów zapraszam do degustacji!!!


Składniki na foremkę o śr. 20 cm

1/2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
100 g białej wegańskiej czekolady

na spód

1,5 szklanki płatków (żytnie, orkiszowe)
1 łyżka sezamu
5-6 orzechów włoskich
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru kokosowego
szczypta soli i cynamonu


Przygotowanie

Wiórki zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1 h.
Na suchej patelni uprażyć płatki, sezam, orzechy i cynamon, następnie dodać cukier połączyć i odstawić do wystygnięcia.
Odsypać 1/2 szklanki płatków do dekoracji, resztę zmielić, dodać olej kokosowy, połączyć. Uzyskaną masą wykleić dno i brzegi foremki.
Odstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do kielicha blendera przełożyć namoczone wiórki kokosowe, dodać olej, roztopioną czekoladę i całość dokładnie zblendować.
Gotowa masę wylać na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię, brzegi posypać chrupką z prażonych płatków i udekorować świeżymi figami i owocem granatu.


4 komentarze: