Po tych wszystkich
słodkościach jakie ostatnio Wam zaserwowałam proponuję nieco
odpoczynku i zapraszam na smaczny zielony krem, który, mam nadzieję,
pomimo jesiennej aury wniesie swym smakiem i kolorem nieco optymizmu
i radości do dnia codziennego! :)
Krem oprócz jarmużu i
brokułu zawiera solidną porcje rozgrzewającego imbiru i gałki
muszkatołowej, a całość dla uzyskania lepszego smaku i
kolorystyki, zaciągnięta jest mleczkiem kokosowym.
Kochani,
zapraszam do degustacji!
Składniki:
1
średni brokuł
4-5
liści jarmużu
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
solidna szczypta świeżo
startej lub mielonej gałki muszkatołowej
1 puszka mleka kokosowego
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soku z
cytryny
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Oczyszczony brokuł
podzielić na różyczki. Z liści jarmużu usunąć nerwy i pokroić.
Cebulę i czosnek, obrać
i pokroić.
Imbir obrać i zetrzeć na
tarce.
W garnku rozgrzać
tłuszcz, wsypać kumin, dodać liść laurowy, pokrojoną cebulę,
czosnek i imbir. Całość podsmażyć ok. 1 minutę.
Następnie dodać brokuł
i jarmuż, połączyć z podsmażoną cebulą i czosnkiem, jeszcze
chwilę smażyć, a następnie całość zalać 1/2 l wody i mlekiem
kokosowym.
Całość zagotować, a
następnie pozostawić na wolnym ogniu i gotować jeszcze pół
godziny.
Z ugotowanych warzyw
usunąć liść laurowy, a całość dokładnie zblędować do
uzyskania jednolitej i aksamitnej konsystencji kremu.
Na sam koniec dodać sok z
cytryny i gałkę muszkatołową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz