sobota, 12 listopada 2016

JAGLANY BUDYŃ Z OWOCEM GRANATU



Zgodnie rytmem natury listopad jest miesiącem urodzaju nie tylko dla owoców cytrusowych. W tym czasie dojrzewają również owoce granatu, które są nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy i minerały.
Szklanka takiego soku pokrywa w 40 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Także zawartość składników fitochemicznych jest nieporównywalnie wyższa niż w większości owoców uważanych do tej pory za skarbnicę przeciwutleniaczy, takich jak jagody czy żurawina.
Warto więc korzystać z dobrodziejstw natury i w sezonie przynajmniej raz dziennie zjeść smaczny owoc granatu lub wypić świeżo wyciśnięty sok.
Pesteczki mogą posłużyć nam również jako dodatek do sałatek lub deserów.


Składniki na 2 porcje:

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego słodzonego
laska wanilii

ponadto:

1 owoc granatu
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki posiekanych prażonych migdałów


Przygotowanie:

Do kielicha blendera wsypać ugotowaną kasze jaglaną, wlać mleko, dodać wanilię, a następnie całość dokładnie zblendować.
Gotowy budyń przełożyć do pucharków, polać po wierzchu syropem klonowym, posypać pestkami granatu i prażonymi migdałami.


2 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam jaglanego budyniu :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Granat jako dodatek zawsze wygląda uroczo :) Ja bardzo lubię, tylko zawsze zniechęca mnie trochę wygląd kuchni po masakrze przy obieraniu :D

    OdpowiedzUsuń