Zgodnie rytmem natury listopad jest miesiącem urodzaju nie tylko
dla owoców cytrusowych. W tym czasie dojrzewają również owoce
granatu, które są nie tylko pyszne, ale również bogate w witaminy
i minerały.
Szklanka
takiego soku pokrywa w 40 % dziennego zapotrzebowania na witaminę
C. Także zawartość składników fitochemicznych jest
nieporównywalnie wyższa niż w większości owoców uważanych do
tej pory za skarbnicę przeciwutleniaczy, takich jak jagody czy
żurawina.
Warto
więc korzystać z dobrodziejstw natury i w sezonie przynajmniej raz
dziennie zjeść smaczny owoc granatu lub wypić świeżo wyciśnięty
sok.
Pesteczki
mogą posłużyć nam również jako dodatek do sałatek lub deserów.
Składniki
na 2 porcje:
1
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1
szklanka mleka roślinnego słodzonego
laska
wanilii
ponadto:
1
owoc granatu
2
łyżeczki syropu klonowego
2
łyżeczki posiekanych prażonych migdałów
Przygotowanie:
Do
kielicha blendera wsypać ugotowaną kasze jaglaną, wlać mleko,
dodać wanilię, a następnie całość dokładnie zblendować.
Gotowy
budyń przełożyć do pucharków, polać po wierzchu syropem
klonowym, posypać pestkami granatu i prażonymi migdałami.
Jeszcze nie jadłam jaglanego budyniu :) Pycha!
OdpowiedzUsuńGranat jako dodatek zawsze wygląda uroczo :) Ja bardzo lubię, tylko zawsze zniechęca mnie trochę wygląd kuchni po masakrze przy obieraniu :D
OdpowiedzUsuń