Przyzwyczailiśmy się już
do tego, że znane potrawy z dodatkiem mięsa maja swoje roślinne
odpowiedniki.
Dzisiaj właśnie
przygotowałam dla Was taka smaczną propozycję - wegetariańską
wersję greckiego gyrosa.
Pieczona ciecierzyca,
niewielka ilość świeżej zieleniny i pomidor, a całość
połączona smacznym sosem paprykowym lub tzatziki, zamknięta w chrupiącym i
ciepłym chlebku.
Przepis w sam raz na
szybki i pożywny obiad,
lub kolację.
Składniki:
5 chlebków pita (tym
razem użyłam gotowych)
250 g ugotowanej
ciecierzycy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku
ponadto:
sos tzatziki
lub inny ulubiony
ulubione
warzywa (ja użyłam sałaty, pomidora i cebuli)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200
C
Do miseczki wsypać
ciecierzycę, dodać olej, paprykę, tymianek, oregano i dokładnie
wymieszać.
Na blaszce rozłożyć
papier do pieczenia i wyłożyć ciecierzycę i piec około 7 do 10
minut, aż się lekko przyrumieni.
Ciecierzycę można
również usmażyć na patelni.
Następnie upiec chlebki
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Lekko przestudzone rozciąć
nałożyć trochę sosu, sałaty, kawałki cebuli i pomidora oraz
ciecierzycę.
Podawać ciepłe.
ciekawa jestem, jak smakuje taki "odmięsowany" gyros:D
OdpowiedzUsuńKuszące :) Nigdy tak nie jadłam!
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają, bardzo kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń