czwartek, 24 września 2015

FALAFEL ZAPIEKANY W PAPRYKARZU


Dzisiejsze danie powstało z połączenia dwóch wypróbowanych przepisów, które opublikowałam wcześniej na blogu: na falafel i paprykarz wegański. Danie jest bardzo smaczne, dodatkowo można posypać je wegańskim serem lub tradycyjną mozzarellą.


Składniki:
falafel
paprykarz
tarty ser

Sposób przygotowania:
1. W żaroodpornym naczyniu (o średnicy 30 - 35 cm) wykładamy grubą warstwę paprykarzu (około 7 cm).
2. Usmażone falafele układamy na paprykarzu i lekko wciskamy do środka (tak aby kulki falafeli zanurzone były na 3/4 wysokości).
3. Całość posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 C.


4 komentarze:

  1. Pomysłowe! Nigdy nie jadłam falafela :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste i smaczne! Zachęcam do wypróbowania :) Miłego dnia!

      Usuń
  2. o kurczę - dla mnie falafel zawsze był kulkami z sosem jogurtowo-ziołowym, a tu proszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam falafel! Mogła bym jeść go kilka razy w tygodniu i aby nie było nudno wymyślam rozmaite jego wariacje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń