środa, 9 września 2015

CHLEB Z CZEKOLADĄ I MELASĄ



Dzisiaj moja kuchnia wypełniona jest pięknym i niecodziennym zapachem świeżego chleba i czekolady.
Przepis podpatrzyłam w hiszpańskim czasopiśmie Jamie Oliver, a do upieczenia zainspirowały mnie ciekawe i oryginalne składniki:  gorzka czekolada i melasa, a także połączenie mąki orkiszowej i żytniej.  Ciekawym składnikiem były również drożdże piwne, z którymi miałam okazje pierwszy raz praktykować. Dotychczas do domowych wypieków używałam zakwasu, sporadycznie tradycyjnych drożdży.  Niepotrzebne były moje obawy, bowiem sprawdziły się doskonale. Ciasto wyrosło pięknie. Chleb po upieczeniu miał idealną, sprężystą strukturę którą zachowywał przez kilka dni. Ponadto ma ciekawy smak i piękny zapach. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.


Składniki:
200 g mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej
150 ml mleka roślinnego
50 g melasy
20 g gorzkiej czekolady
10 g drożdży piwnych
2 łyżeczki cukru trzcinowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

1. Mleko wlać do rondelka, podgrzać, ale nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i melasę. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki rozpuszczą się.
2. W misce połączyć cukier trzcinowy i mąkę.
3. Dwie szklanki napełniamy letnią wodą (w każdej szklance po 75 ml)do jednej wsypujemy drożdże, a do drugiej sól i mieszamy aż do rozpuszczenia składników.
4. Rozpuszczoną sól i drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wyrabiamy  ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Formujemy kulę, układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
6. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na stolnicę, formujemy okrągły lub owalny bochenek, układamy go  na blaszce wyłożonej pergaminem lub używamy do pieczenia podłużnej foremki keksówki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na dwie godziny.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C.
8. Wierzch chleba smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Dodatkowo można
posypać kminkiem lub sezamem.
9. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy bochenek i  na 15 minut naczynie z wodą. Po tym czasie wyciągamy wodę, obniżamy temperaturę do 200 C i pieczemy dalej przez 40 minut.
10. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.


2 komentarze:

  1. Z czekoladą? Brzmi super! Z dżemem jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny chleb, z przyjemnością taki upiekę :)

    OdpowiedzUsuń