sobota, 19 listopada 2016

GYROS Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ



Przyzwyczailiśmy się już do tego, że znane potrawy z dodatkiem mięsa maja swoje roślinne odpowiedniki.
Dzisiaj właśnie przygotowałam dla Was taka smaczną propozycję - wegetariańską wersję greckiego gyrosa.
Pieczona ciecierzyca, niewielka ilość świeżej zieleniny i pomidor, a całość połączona smacznym sosem paprykowym lub tzatziki, zamknięta w chrupiącym i ciepłym chlebku.
Przepis w sam raz na szybki i pożywny obiad, lub kolację.


Składniki:

5 chlebków pita (tym razem użyłam gotowych)
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól do smaku

ponadto:

sos tzatziki lub inny ulubiony
ulubione warzywa (ja użyłam sałaty, pomidora i cebuli)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 C
Do miseczki wsypać ciecierzycę, dodać olej, paprykę, tymianek, oregano i dokładnie wymieszać.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć ciecierzycę i piec około 7 do 10 minut, aż się lekko przyrumieni.
Ciecierzycę można również usmażyć na patelni.
Następnie upiec chlebki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Lekko przestudzone rozciąć nałożyć trochę sosu, sałaty, kawałki cebuli i pomidora oraz ciecierzycę.
Podawać ciepłe.


3 komentarze:

  1. ciekawa jestem, jak smakuje taki "odmięsowany" gyros:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszące :) Nigdy tak nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wyglądają, bardzo kolorowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń