sobota, 14 listopada 2015

MUFFINY MARCHEWKOWO - POMARAŃCZOWE



Jeśli macie ochotę na naprawdę smaczne muffiny, koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Do zrobienia ich  zainspirował mnie przepis, który podejrzałam na jednym z moich ulubionych blogów: Dimension Vegana. Nieco go zmieniłam, zastępując zwykły olej  masłem kokosowym, a dla podkreślenia i uzyskania wyrazistego smaku dodałam odrobinę gałki  muszkatołowej i kardamonu. Pachnące pomarańczami i korzennymi przyprawami muffiny są idealne na jesienny podwieczorek z filiżanką gorącej herbaty.  


Składniki:

2 szklanki tartej marchwi
1 szklanka soku pomarańczowego
250 g mąki orkiszowej
125 g masła (użyłam kokosowego)
125 g cukru trzcinowego
2 banany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu


Sposób przygotowania:

1. Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon) i  połączyć. W drugiej misce połączyć składniki mokre: rozgniecione banany, masło, tartą marchew i sok pomarańczowy.
2. Następnie stopniowo wsypywać łyżką mąkę połączoną z przyprawami do miski z mokrymi składnikami i delikatnie połączyć.
3. Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką do papilotek.
4. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez ok 25 minut (do tzw. suchego patyczka)
5. Upieczone wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

Dodatkowo do polania  muffinek polecam zrobić lukier pomarańczowy.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
około 2 - 3 łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać cukier puder ze skórką i sokiem pomarańczowym tak aby powstał gładki lśniący lukier.


3 komentarze:

  1. Nie lubię pomarańczy w wypiekach, ale bez niej spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń