środa, 2 września 2015

JAGLANY FALAFEL W SOSIE PAPRYKOWO - KOKOSOWYM



Dzisiaj nieco inna, bardzo smaczna odmiana falafela, z dodatkiem gotowanej kaszy jaglanej. Przygotowane w ten sposób bardziej przypominają w smaku pulpety niż chrupiące falafele gdyż są miękkie i delikatne. Polane i zapieczone w sosie paprykowo-kokosowym  nabierają nadzwyczaj ciekawego smaku. Najlepiej smakują podane z makaronem spaghetti lub grillowanymi warzywami.

Składniki:

500 ml sosu paprykowo- kokosowego
1 szklanka ciecierzycy
1 szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub z bobu
1 cebula
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka garam masali
garść siekanej świeżej kolendry lub pietruszki


Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę zalać 500 ml wody i odstawić na 24h.
2. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać dwoma szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
3. Namoczoną ciecierzycę zblendować lub przekręcić przez maszynkę.
4. Dodać kaszę jaglaną i jeszcze raz zblendować.
5. Masę przelać do miski, dodać mąkę z ciecierzycy, posiekaną cebulę, kolendrę lub pietruszkę, kumin, garam masalę, ocet i sodę.
6. Całość dokładnie połączyć. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać jeszcze pół szklanki mąki, a następnie odstawić na pół godziny.
7. Z gotowej masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i smażyć na głebokim oleju na złoty kolor.
8 Gotowe falafele zalać sosem i zapiekać 20 minut.

2 komentarze:

  1. genialny pomysł na apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, zachwyciłaś mnie tym daniem! od razu zrobiłam się głodna na myśl o tym jak musi genialnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń