niedziela, 24 lutego 2019

ZUPA Z BROKUŁÓW I BOCZNIAKA



Kochani, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na smaczną, błyskawiczną zupę.
Wystarczą cztery składniki, odrobina przypraw i niespełna 30 minut na jej przygotowanie.
Brokuły podobnie jak i boczniaki mają tę zaletę, że wystarczy chwilka, aby je podsmażyć lub obgotować i już są gotowe do spożycia.
Dzięki temu zachowują naturalny smak jak i większość wartości odżywczych.
Propozycji na tego typu dania nigdy za wiele!
Okazują się być niezastąpione wtedy, gdy brakuje nam czasu na gotowanie jak i wówczas, gdy za oknem ziąb, a nam akurat przyszła ochota na talerz pożywnej, rozgrzewającej zupy.              
Danie ma piękny, żywy zielony kolor i przepięknie pachnie świeżą zieloną pietruszką i selerem.
Talerz takiej zupy to odrobina wiosny, za którą wszyscy już tęsknimy.


Składniki:

1 brokuł
100 g boczniaków
2-3 gałązki selera naciowego
1 cebula
garść świeżej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

Brokuły i seler umyć, boczniaki oczyścić, cebulę obrać i posiekać.
Brokuł podzielić na małe różyczki, wrzucić na niewielką ilość osolonego wrzątku (ok. 1 litr) i gotować 5 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w paski boczniaki, podsmażyć na złoty kolor a następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Na tym samym tłuszczu usmażyć posiekaną i posoloną cebulę i seler, około 5 minut.
Dodać pietruszkę i zblendować na gładko.
Następnie dodać brokuły razem z wodą i usmażone boczniaki. Całość połączyć i doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz