Kochani, mam wielką
przyjemność zaprezentować Wam to co najbardziej kocham
przygotowywać, czyli DESERY!!!
Dzisiejsza propozycja jest
wyjątkowa z racji, szczególnego dnia jakim jest dzień św. Walentego.
Walentynkowy deser jest
moim autorskim przepisem z dodatkiem mało znanego jeszcze w Polsce
produktu, jakim jest mąka z ziaren chufa de valencia.
Ci z Was, którzy są
smakoszami kuchni śródziemnomorskiej wiedzą, że jest to składnik
tradycyjnego hiszpańskiego napoju zwanego horchata, o którym
pisałam już wcześniej.
Więcej o zastosowaniu i
właściwościach tego naprawdę ciekawego
produktu podam w następnym wpisie, gdzie przy okazji zaprezentuję przepis na smaczne bezglutenowe ciasto śliwkowo-daktylowe.
Dzisiejszy deser jest
prosty w przygotowaniu.
Możecie podać go z czekoladowym fondue, jak
i również z owocami.
W smaku lekko orzechowy,
delikatny i aksamitny, bo tak właśnie smakuje mąka z ziaren chufa.
Podobny deser możecie
przygotować używając mąki z mielonych orzechów laskowych.
Składniki:
1/2 szklanki mąki z
nasion chufa walencja
2 puszki dobrze
schłodzonego mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
6 łyżek syropu
kokosowego
garść posiekanych
orzechów włoskich
dowolne owoce
Czekoladowe fondue:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka rumu
Wszystkie składniki
fondue umieścić w jednym pojemniku i rozpuścić w mikrofalówce
lub w kąpieli wodnej.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 2
łyżki syropu koksowego, dodać orzechy włoskie i podsmażyć około
2 minuty, po czym odstawić.
Mleko kokosowe (tylko tę
gęstą część) przełożyć do miski, dodać 4 łyżki syropu
kokosowego, ekstrakt waniliowy i delikatnie zmiksować na puch.
Z pozostałego mleka odlać
2 łyżki (do przygotowania fondue) a resztę podgrzać (nie gotować) i połączyuć dokładnie mąką chufa.
Wystudzić, po czym delikatnie za pomocą szpatułki połączyć z ubitą śmietaną kokosową.
Wystudzić, po czym delikatnie za pomocą szpatułki połączyć z ubitą śmietaną kokosową.
Przygotować dwa pucharki.
Na dnie każdego umieścić przestudzone orzechy prażone w syropie
Na dnie każdego umieścić przestudzone orzechy prażone w syropie
kokosowym.
Następnie dodajemy
warstwę musu z kokosowej śmietany i mąki chufa walencjańska.
Na sam koniec polać
czekoladowym fondue.
Udekorować owocami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz