środa, 13 lutego 2019

WALENTYNKOWY DESER




Kochani, mam wielką przyjemność zaprezentować Wam to co najbardziej kocham przygotowywać, czyli DESERY!!!
Dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa z racji, szczególnego dnia jakim jest dzień św. Walentego.
Walentynkowy deser jest moim autorskim przepisem z dodatkiem mało znanego jeszcze w Polsce produktu, jakim jest mąka z ziaren chufa de valencia.  
Ci z Was, którzy są smakoszami kuchni śródziemnomorskiej wiedzą, że jest to składnik tradycyjnego hiszpańskiego napoju zwanego horchata, o którym pisałam już wcześniej.
Więcej o zastosowaniu i właściwościach tego naprawdę ciekawego produktu podam w następnym wpisie, gdzie przy okazji zaprezentuję przepis na smaczne bezglutenowe ciasto śliwkowo-daktylowe.
Dzisiejszy deser jest prosty w przygotowaniu.
 Możecie podać go z czekoladowym fondue, jak i również z owocami.
W smaku lekko orzechowy, delikatny i aksamitny, bo tak właśnie smakuje mąka z ziaren chufa.
Podobny deser możecie przygotować używając mąki z mielonych orzechów laskowych.


Składniki:

1/2 szklanki mąki z nasion chufa walencja
2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek syropu kokosowego
garść posiekanych orzechów włoskich
dowolne owoce

Czekoladowe fondue:

50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka rumu

Wszystkie składniki fondue umieścić w jednym pojemniku i rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki syropu koksowego, dodać orzechy włoskie i podsmażyć około 2 minuty, po czym odstawić.
Mleko kokosowe (tylko tę gęstą część) przełożyć do miski, dodać 4 łyżki syropu kokosowego, ekstrakt waniliowy i delikatnie zmiksować na puch.
Z pozostałego mleka odlać 2 łyżki (do przygotowania fondue) a resztę podgrzać (nie gotować) i połączyuć dokładnie  mąką chufa.
 Wystudzić, po czym delikatnie za pomocą szpatułki połączyć z ubitą śmietaną kokosową.
Przygotować dwa pucharki.
Na dnie każdego umieścić przestudzone orzechy prażone w syropie
kokosowym.
Następnie dodajemy warstwę musu z kokosowej śmietany i mąki chufa walencjańska.
Na sam koniec polać czekoladowym fondue.
Udekorować owocami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz