Za kilka dni Sylwester i
Nowy Rok!
Z tej okazji przygotowałam
dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto bez glutenu,
słodzone daktylami, z dodatkiem marcepana.
Ciasto po upieczeniu jest
puszyste i delikatne, przez wiele dni zachowuje świeżość, smak i
aromat.
Zachęcam do
wypróbowania!!!
Składniki:
2 jabłka
2 jabłka
1 szklanka mąki z quiona
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki daktyli
1 szklanka mleka
roślinnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 g marcepana
½ łyżeczki cynamonu
kilka kropli ekstraktu
waniliowego
sok z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić
na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
Daktyle przełożyć do
wysokiego naczynia, zalać gorącym mlekiem odstawić na pół
godziny.
Przesiać mąkę z
proszkiem i sodą.
Do przestudzonego mleka z
daktylami dodać olej kokosowy, dwa obrane banany i pokruszony lub
starty na tarce marcepan.
Całość dokładnie
zblendować.
Do gotowej masy stopniowo
dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Całość starannie
połączyć.
Wylać na blaszkę o wymiarach 20x25 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć
ćwiartki jabłek.
Foremkę umieścić w
piekarniku nagrzanym do 180C i piec przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz