niedziela, 30 grudnia 2018

WEGAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI I MARCEPANEM



Za kilka dni Sylwester i Nowy Rok!
Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto bez glutenu, słodzone daktylami, z dodatkiem marcepana.
Ciasto po upieczeniu jest puszyste i delikatne, przez wiele dni zachowuje świeżość, smak i aromat.
Zachęcam do wypróbowania!!!



Składniki:

2 jabłka
1 szklanka mąki z quiona
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki daktyli
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g marcepana
½ łyżeczki cynamonu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
sok z cytryny


Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
Daktyle przełożyć do wysokiego naczynia, zalać gorącym mlekiem odstawić na pół godziny.
Przesiać mąkę z proszkiem i sodą.
Do przestudzonego mleka z daktylami dodać olej kokosowy, dwa obrane banany i pokruszony lub starty na tarce marcepan.
Całość dokładnie zblendować.
Do gotowej masy stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Całość starannie połączyć.
Wylać na blaszkę o wymiarach 20x25 wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek.
Foremkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C i piec przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz