poniedziałek, 31 grudnia 2018

WEGAŃSKA TARTA Z BOBEM, BATATAMI I CZERWONĄ CEBULĄ



To już dzisiaj Sylwester i żegnamy Stary Rok!
Z tej okazji oprócz wielu przekąsek jakie znajdą się na moim stole, przygotowałam tartę, która jest zawsze najbardziej wyczekiwanym daniem wieczoru.
O tej porze roku najczęściej sięgamy po tę z grzybami, lecz tym razem postanowiłam złamać zasady i dla urozmaicenia smaku przygotować zupełnie inną, równie smaczną, aromatyczną i chrupiącą tartę z bobem, batatami i czerwoną cebulą.
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje i urozmaici stół z sylwestrowymi smakołykami!


Składniki:


Ciasto:

1,5 szklanki mąki orkiszowej
4 czubate łyżki oleju kokosowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie do tarty:

3/4 szklanki mrożonego bobu
1 średni batat
1/2 szklanki rosołu roślinnego
1 czerwona cebula
1 łyżeczka papryki w proszku
1 płaska łyżka mąki (użyłam mąki z ciecierzycy)
szczypta tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
sól do smaku


Przygotowanie:

Nadzienie:

Bataty umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, paprykę w proszku, tymianek, gałkę muszkatołową.
Całość wymieszać i podsmażyć.
Następnie dodać mrożony bób i batata i całość dusić około 5 minut na wolnym ogniu.
Następnie w polowie szklanki rosołu rozrobić łyżkę mąki i zalać nim warzywa.
Całość dokładnie połączyć i odstawić.

Ciasto:

Do miski przesypać mąkę i dodać 4 łyżki lodowatej wody, olej kokosowy, szczyptę soli i całość zagnieść na gładkie ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 30 minut.
Następnie równomiernie rozwałkować na natłuszczonej uprzednio foremce o średnicy 25 cm.
Ciasto nakłuć widelcem.
Foremkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180C i piec 10 minut.
Przestudzić, następnie wyłożyć warzywa, wyrównać powierzchnię.
Ponownie umieścić w piekarniku i piec kolejne 20 minut w temperaturze 180C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz