Prosty przepis na pyszny
kokosowy deser bez pieczenia i bez dodatku cukru.
Idealny na tę porę roku!
Z dodatkiem dojrzałych,
pachnących truskawek lub innych sezonowych owoców smakuje wybornie.
Składniki:
200 g wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka namoczonych i
odsączonych daktyli
1 łyżeczka soku z
cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
Na spód:
200 g ciastek
pełnoziarnistych
2 łyżki oleju kokosowego
Ciastka zmielić lub
zetrzeć na tarce, dodać olej kokosowy i dokładnie
połączyć.
Gotową masą starannie
wykleić dno tortownicy o średnicy 20-22
cm.
Foremkę
umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia spodu.
Przygotowanie:
Wiórki wsypać do miski
zalać mlekiem kokosowym, wymieszać i odstawić na 1 h.
Następnie przełożyć do
blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
Gotową
masę wylać na wcześniej przygotowany spód i ponownie umieścić w
lodówce do całkowitego zastygnięcia (ok. 2 h).
Udekorować
pralinami rafaello lub sezonowymi owocami.
Smacznego!
Piękna biała dama- kokosowe cudo :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo!:)
OdpowiedzUsuń