wtorek, 29 maja 2018

TARTA RAFAELLO



Prosty przepis na pyszny kokosowy deser bez pieczenia i bez dodatku cukru.
Idealny na tę porę roku!
Z dodatkiem dojrzałych, pachnących truskawek lub innych sezonowych owoców smakuje wybornie.


Składniki:

200 g wiórek kokosowych
2 puszki mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka namoczonych i odsączonych daktyli
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na spód:

200 g ciastek pełnoziarnistych
2 łyżki oleju kokosowego

Ciastka zmielić lub zetrzeć na tarce, dodać olej kokosowy i dokładnie połączyć.
Gotową masą starannie wykleić dno tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Foremkę umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia spodu.


Przygotowanie:

Wiórki wsypać do miski zalać mlekiem kokosowym, wymieszać i odstawić na 1 h.
Następnie przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód i ponownie umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia (ok. 2 h).
Udekorować pralinami rafaello lub sezonowymi owocami.

Smacznego!


2 komentarze: