Moi
drodzy, dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawą propozycję na
szybki obiad!!!
Sycące, bezglutenowe,
wegańskie eskalopki z kaszy gryczanej i czerwonej fasoli.
Możecie usmażyć je na
oleju lub w wersji dietetycznej upiec w piekarniku.
Jedne i drugie smakują
fantastycznie.
Moim ulubionym dodatkiem
do smakowitych i chrupiących eskalopek jest sałatka z buraka i
marchewki,a na cieplejsze dni alternatywą jest orzeźwiające
gazpacho.
Witaminy i minerały
zawarte w niepalonej kaszy gryczanej i fasoli są dla naszego
organizmu naturalnym i pełnowartościowym źródłem energii
którego nie zastąpią żadne nawet najlepsze witaminowe suplementy.
Zapraszam do degustacji!!!
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
niepalonej
3/4 szklanki suchej fasoli
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka wędzonej
papryki
1 łyżeczka octu
jabłkowego
2 łyżki mąki z
soczewicy lub ciecierzycy
1/2 łyżeczki mielonego
kuminu
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju
sól i świeżo mielony
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i
odstawić, najlepiej na całą noc.
Następnie przesypać do
większego garnka, zalać wodą (ok 4-5
cm nad powierzchnię fasoli), posolić i
ugotować do miękkości.
Kaszę zalać dwoma
szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
Cebulę i czosnek obrać,
posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, dodać cebulę, czosnek, kumin, oregano i paprykę, całość
podsmażyć ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie
odstawić do wystygnięcia.
Ugotowane i przestudzone
składniki przełożyć do malaksera (fasolę
razem z wodą), dodać pozostałe
składniki, czyli usmażoną z przyprawami cebulę, mąkę i ocet
jabłkowy, całość zmiksować, ale nie na gładko, tak aby były
widoczne kawałki fasoli i kaszy.
Masę odstawić na 15
minut.
Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia, a następnie łyżką nakładać niewielkie
porcje masy.
Umieścić w nagrzanym do
180C piekarniku i piec ok. 40 minut, aż będą lekko przyrumienione.
W alternatywnej wersji
smażyć na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!!!
Pychotka.:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/