Dzisiaj zapraszam Was na
przepyszną lodową tartę z masą z orzechów nerkowca i
dodatkiem orzeźwiającej truskawkowej frużeliny, czyli truskawek w
smakowitym żelu.
Tarta jest wyjątkowa,
smaczna, nie za słodka, o delikatnej kremowej konsystencji do tego
bardzo ładnie się prezentuje.
Dlatego też może być
oryginalnym i ciekawym akcentem rodzinnych imprez okolicznościowych.
Składniki:
Na spód:
200 g ciastek
pełnoziarnistych
4 łyżki oleju kokosowego
Masa orzechowa:
200 g orzechów nerkowca
1 szklanka namoczonych
daktyli
1/2 szklanki mleka
roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
1 łyżeczka soku z
cytryny
Truskawkowa frużelina:
200 g truskawek
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki
kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka agaru
Przygotowanie spodu:
Ciastka zmielić w
malakserze, połączyć z olejem kokosowym, a następnie gotową masą
wykleić dno foremki o średnicy 20-22 cm.
Przygotowanie masy
orzechowej:
Orzechy zalać i moczyć w
letniej wodzie ok, 1h. Następnie odcedzić, przesypać do malaksera,
dodać namoczone daktyle razem z wodą, ekstrakt waniliowy, sok z
cytryny, olej kokosowy, 1/2 szklanki mleka roślinnego i całość
zblendować.
Gotową masę wylać na
wcześniej przygotowany spód i wyrównać powierzchnie
Przygotowanie frużeliny:
Owoce przełożyć do
małego rondelka, zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu aż
cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, a na końcu
rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody agar i mąkę.
Całość energicznie
wymieszać, zagotować a następnie wystudzić.
Gotową frużelinę wylać
na wierzch ciasta.
Ciasto umieścić w
zamrażarce na ok. 2h.
Przepis na frużelinę z agarem bardzo mi się przyda:)
OdpowiedzUsuńIdealna na te upały :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne kolory!
OdpowiedzUsuń