wtorek, 31 grudnia 2013
WIELOZIARNISTE CIASTECZKA - MULTICEREALES
Wiele osób uważa, że nie da się przygotować ciast i ciasteczek bez użycia mleka i jaj. Nic bardziej błędnego. Często przygotowuję typowo wegańskie desery, które bazują na ziarnach, orzechach oraz świeżych i suszonych owocach. Staram się aby desery nie były jedynie słodką przyjemnością, ale dostarczały także maksymalnie dużo substancji odżywczych do naszych organizmów. Dzisiejsze ciasteczka są właśnie takie. Pyszne, słodkie, aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, dostarczają wielu wartościowych składników i pięknie wyglądają.
Składniki:
0,5 szklanki:
-ziaren pszenicy
-płatków migdałowych
-kandyzowanej skorki pomarańczowej
-orzechów włoskich
-rodzynek
-sezamu
-słonecznika
-dowolnego dżemu
-ciepłego mleka sojowego
1 mała paczka cukru wanilinowego
Płaska łyżeczka:
- zmielonych nasion siemienia lnianego
- cynamonu
-sody
-proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki w dowolnej kolejności wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać trochę więcej mleka sojowego. Otrzymaną masę odstawiamy na 15 minut. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżka formujemy dowolnej wielkości ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne ciasteczka! jest w nich samo zdrowie :) chrupiące i bardzo smaczne, z pewnością!
OdpowiedzUsuńszczęśliwego nowego roku ! :)