Składniki:
2 szklanki mąki integral
3/4 szklanki tartej marchewki
3/4 szklanki tartej dyni
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki rodzynek
1 banan
1 łyżka octu balsamicznego
1 1/2 szklanki mleka sojowego
1 1/2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drobno pokrojonego banana. Wlewamy mleko sojowe i miksujemy. Następnie dodajemy marchewkę i dynię, a także rodzynki, ocet balsamiczny, cukier wanilinowy, cynamon i sodę. Wszystkie składniki łączymy i wylewamy do średniej wielkości tortownicy (wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w 190 stopniach.
Ciasto wychodzi ciężkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Tuż przed podaniem warto skropić każdy kawałek 2-3 łyżeczkami świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, który doskonale komponuje się ze smakiem cynamonu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz